سرمقاله پیام هاجر 23/شهریور/1378
زنان و مسأله فقر
مهمترین نقطه بحرانی که تا کنون در سازمان ملل در مورد زنان مورد بررسی قرار گرفته است، موضوع فقر و زنان است. در طول 25سال گذشته گفتگوها و نشستهای زیادی درباره مسایل زنان برگزار گردیده است و هر سال در ماه فروردین دو مورد از موارد دوازدهگانه تحت عنوان «نقاط بحرانی در زندگی زنان» در سازمان ملل مورد بررسی قرار میگیرد این بررسیها پس از برگزاری اجلاس پکن در سال 1995 آغاز گردیده و تا سال 2000 میلادی ادامه خواهد داشت در پایان بیانیهای برای ارایه راهکارهای حل مسایل زنان صادر خواهد نمود. موضوعات مورد بررسی را این موارد تشکیل میدهد: زنان و فقر، آموزش و پرورش زنان، زنان و بهداشت، خشونت علیه زنان، زنان و مناقشات مسلحانه، زنان و اقتصاد، زنان و قدرت تصمیمگیری، دختربچهها، حقوق بشر مربوط به زنان رسانههای گروهی و زنان، محیط زیست و زنان، مکانیزمهای نهادین برای پیشرفت زنان.
اما آیا میتوان امیدوار بود که در کوتاه مدت، در جامعه ما، رفع تبعیض از زنان مورد توجه جدی قرار بگیرد؟ به نمونهای که اخیراً به آن برخورد کردم توجه نمایید: چند شب قبل زنگ در به صدا درآمد. از پشت در صدای مردی به گوش میرسید که میگفت: زنگ بزن دیگه! در را باز کردم. زنی با چادر مشکی پشت در ایستاده بود، سلام کرد و گفت برایتان نامه فرستاده بودم که برایم کار پیدا کنید، آیا کاری کردهاید؟ پرسیدم چه کاری بلدی؟ جواب داد: کمی خیاطی بلدم. در این هنگام مرد در حالی که بچهای در بغل داشت و در کنار دیوار نشسته بود، از جا بلند شد و گفت: من بیکارم، اعصاب ندارم که کار کنم! پرسیدم یعنی چه اعصاب نداری. گفت: اعصاب ندارم دیگه، یعنی نمیتوانم کار کنم زن به میان حرفش دوید و گفت: نمیتواند کار کند او در خانه بچه را نگه میدارد و من میخواهم کار کنم!
واقعاً نمیدانستم چه باید بگویم. در حالی که فقه ما پرداخت نفقه زنان را برعهدۀ مردان قرار داده است، کم نیستند مردانی که در شرایط فعلی انتظار دارندکه همسرشان به آنان نفقه بپردازند. این مسأله روز به روز در حال گسترش است. حقوقی که اسلام برای زنان قائل شده است، هنوز اجرا نمیشود. چه باید کرد؟