دوره اول – جلسه 136 پنجشنبه ۳ اردیبهشت ۱۳۶۰
مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی به ریاست آیت الله هاشمی رفسنجانی ( دوره اول – جلسه 136 )
- پنجشنبه ۳ اردیبهشت ۱۳۶۰
جلسه یکصدوسی وششم 3اردیبهشت ماه 1359هجری شمسی
بسمه تعالی 18جمادی الثانی 1401هجری قمری
مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی
صورت مشروح مذاکرات جلسه علنی روزپنجشنبه سوم اردیبهشت ماه 1359
فهرست مندرجات
1-اعلام رسمیت جلسه و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید
2-بیانات قبل از دستور آقایان خاچاطوریان فلاح حجت انصاری ،احمد توکلی.
3-بیانات آقای رئیس بمناسبت جنگ ایران و عراق و حوادث شهرستانها.
4-تصویب تفویض اختیار به کمیسیونهای مشترک صنایع و معادن و امور قضائی جهت تصویب لایحه الحاق یک تبصره به لایحه اجازه وزارت صنایع ومعادن برای نظارت یا مدیریت در بعضی از شرکتها ومؤسسات تجارتی و خدماتی و تولیدی مصوب 15/4/59 شورای انقلاب برای مدت یکسال .
5-طرح سؤال آقای گلزاده غفوری از آقای نخست وزیر در خصوص تقدیم گزارش جامع درباره سازمان اوقاف.
6-طرح سؤال آقای رهامی از آقای نخست وزیر در خصوص علت عدم رعایت اصل 141 قانون اساسی درباره مدیریت عامل و رئیس هیأت مدیره شرکت مخابرات .
7- قرائت نامه آقای نخست وزیر مبنی بر تقاضای یک فوریتی بودن لایحه بودجه سال 1360 و تصویب یک فوریت آن وارجاع آن به کمیسیون .
8- تصویب تفویض اختیار به کمیسیون امور اقتصادی و دارائی جهت تصویب لایحه تمدید مهلت قانونی کالاهای مرجوعی در گمرک از چهار ماه به هشت ماه برای مدت یکسال.
9- طرح یک فوریتی عده ای از نمایندگان راجع به دادسراها و دادگاههای انقلاب و تصویب یک فوریت آن وارجاع به کمیسیون .
10- طرح سؤال آقای فاضل از آقای نخست وزیر در خصوص علت قطع رابطه با کشورهای اردن ومراکش .
11- طرح سؤال آقای فاضل یونس محمدی از آقای وزیر راه و ترابری در خصوص علت عدم تخلیه بند خونین شهر قبل از حمله کفار بعثی عراق و ارجاع آن به کمیسیون .
12-پایان جلسه و تاریخ تشکیل و دستور جلسه آینده .
جلسه ساعت هشت و هفت دقیقه به ریاست آقای هاشمی رفسنجانی تشکیل شد
1-اعلام رسمیت جلسه و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید
رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم . با حضور 180 نفر جلسه رسمی است دستور جلسه قرائت شود .
منشی- بسم اله الرحمن الرحیم .دستور جلسه یکصد و سی و ششم روز پنجشنبه سوم اردیبهشت ماه 1360 مطابق با هجدهم جمادی الاخر 1401 هجری قمری .
1-تلاوت کلام الله مجید .
2-نطقهای قبل از دستور.
3- اجازه تفویض اختیار به کمیسیونهای مشترک صنایع ومعادن و امور قضائی جهت تصویب لایحه الحاق یک تبصره به لایحه اجازه وزارت صنایع و معادن برای نظارت یا مدیریت بر بعضی از ششرکتها ومؤسسات تجاری و خدماتی و تولیدی مصوب 15/4/1359 شورای انقلاب اسلامی برای مدت یکسال طبق اصل 85 قانون اساسی.
4- اجازه تفویض اختیار به کمییسیون امور اقتصادی و دارائی جهت تصویب لایحه تمدید مهلت قانونی کالاهای مرجوعی در گمرک از چهار ماه به هشت ماه برای مدت یکسال طبق اصل 85 قانون اساسی.
5- سؤال آقای گلزاده غفوری از آقای نخست وزیر در خصوص تقدیم گزارش جامع در باره سازمان .
6- سوال آقای محسن رهامی از آقای نخست وزیر در خصوص علت عدم رعایت اصل 141 قانون اساسی در باره مدیریت عامل و رئیس هیأت مدیره شرکت مخابرات .
7-سؤال آقای محمد فاضل از آقای نخست وزیردر خصوص علت قطع رابطه با کشورهای اردن ومراکش.
8-سؤال خانم اعظم طالقانی از آقای وزیر کشاورزی و عمران روستائی دئ در خصوص علت وارد کردن ماهی از خارج و چگونگی برنامه های توسعه ماهیگیری و تأمین کسری گوشت و میزان تولید ودرآمد و هزینه سالانه و قرار دادهای منعقده با سایر کشورها.
9-سؤال آقای یونس محمدی از آقای وزیر راه و ترابری در خصوص علت عدم تخلیه بندر خونین شهر قبل از حملة کفار بعثی عراق.
10- گزارش کمیسیون وامور اقتصادی و دارائی در خصوص لایحه مربوط به کسر وجوهی که به عنوان ترمیم خرابیهای ناشی از جنگ ویا بمنظور کمک به افراد مناطق جنگ زده به حسابی که از طرف دولت تعیین گردیده پرداخت شده ویا بشود از جمع در آمد مشمول مالیات .
11-اعلام اسامی غائبین ودیرآمدگان .
12-اعلام ختم جلسه و تاریخ و برنامه جلسه بعد .
رئیس- تلاوت کلام الله مجید را شروع کنید .
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم – بسم الله الرحمن الرحیم
‹‹یا ایها الذین آمنوا اطیعوالله و اطیعواالرسول و اولی الامرمنکم فان تنازعتم فی شیئی فردوده الی الله والرسول ان کنتم تؤمنون بالله و الیوم الاخرذلک خیر و احسن تاویلا. الم تر الی الذین یزعمون انهم آمنوا بما انزل الیک وماانزل من قبلک یریدون ان یتحاکموا الی الطاغوت وقدامروا ان یکفروا به ویرید الشیطان ان یضلهم ضلالا بعیداً. و اذا قیل لهم تعالوا الی ما انزل اله و الی الرسول رایت امنافقین یصدون عنک صدوداً.
(صدق الله العلی العظیم – حضار صلوات فرستادند )
‹‹از آیه 62 الی آیه 65 سوره النساء ››
2-بیانات قبل از دستور آقایان خاچاطوریان ،فلاح حجت انصاری ،احمد توکلی
رئیس- سخنرانان قبل از دستور را دعوت کنید .
منشی- آقای فلاح حجت انصاری نماینده مردم لایهجان پنج دقیقه از وقتشان را به آقای خاچاطوریان داده اند بفرمائید .
خاچاطوریان- بنام خدا با اجازه از رئیس و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در این روزها مردم میهن ما قهرمانانه د ربرابر تجاوزات ناجوانمردانه صدامیان که به تحریف امپریالیسم جنایتکار آمریکا و بقصد نابودی انقلاب و جمهوری اسلامی انجام گرفته د رحال نبرد هستند و برای پیروزی حق بر باطل وحفظ دستاوردهای انقلاب و استقلال و آزادی کشور از هیچ فدارکاری دریغ نمی نمایند . بجاست یاداورشوم که ارامنه ایران نیز با احساس ودرک مسؤولیت انقلابی خویش در قبال انقلاب در جنگ تحمیلی شرکت جسته و شهدائی نیز نثار پیشبرد اهداف انقلاب نموده اند .
در این رابطه وبمنظور گرامیداشت خاطره شهدای بی شمار خلق ارمنی و بمناسبت روز 24 ارویل و شصت و ششمین سالگرد قتل عام ارامنه وظیفه خود میدانم مطالب چندی رادر این مورد بیان نمایم .
ارامنه قرنهای متمادی در سرزمین آباء و اجدادی خویش در ارمنستان غربی زندگی کرده وبا خواست پیگیر سازندگی که از خصائص خلق ارمنی است در راه شکوفائی میهن خویش تلاش می نمودند .ولی بودند زمانهائی که این تلاش وکوشش در جهت سازندگی و پیشرفت اجتماعی د رنتیجه هجوم ستمگران وقت مختل شده وارمنستان مبدل به میدان تاخت وتاز و ویرانی و چپاولگری آنان میگردید. این وضع بویژه پس از استقرار امپراطوری عثمانی شدت یافت و د راواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم در زمان سلطه سلطان عبدالحمید ملقب به سلطان خونین به گسترده ترین ابعاد خود رسید . د رطی 30 سال حکومت این سلطان جبار صدها هزار ارمنی بیگناه و بی دفاع قربانی سیاست خلق کشی حکام عثمانی گردیدند . ولی این جنایتها در برابر آنچه که در طول سالهای جنگ جهانی اول برخلق ارمنی گذشت غیر قابل قیاسند .
66 سال پیش در چنین روزهائی سران عظمت طلب حزب باصطلاح ‹‹اتحاد و ترقی ››که زمام امور ا د رامپراطوری عثمانی بدست گرفته بودند با دستیاری و شرکت مستقیم آلمان قیصری و باصطلاح مسیحی و با استفاده از موقعیتی که جنگ امپریالیستی جهانی اول ایجاد کرده بود ، جهت تحقق اهداف پان تر کیستی خود وایجاد امپراطوری باصطلاح توران بزرگ قتل عام ارامنه ساکن قسمت اعظم امپراطوری عثمانی را سازمان داده وبا شقاوت و سقاکس هر چه تمامتر با تمام رساندند . در نتیجه این جنایت هولناک که یکی از فاجعه آمیزترین تبهکاری های دول امپریالیستی و ارتجاعی علیه خلقهای تحت ستم و نخستین خلق کشی قرن بیستم میباشد . بیش از دو میلیون نفر از فرزندان خلق ارمنی از پیرو جوان گرفته تا زن وکودک بمسلخ برده شدند که تنها شمار اندکی از آنها جان سالم بدر بردند که توانستند از جنایاتی که بر خلق ارمنی گذشت برای ثبت در تاریخ بگوش جهانیان برسانند .
حکام عثمانی برای تحقق اهداف شوم خود ابتداء 140 هزار سرباز و افسرارمنی را که بخدمت ارتش عثمانی احضار شده بودند در واحدهای جداگانه ای جمع نموده و برای بیگاری بنقاط دور افتاده امپراطوری عثمانی گسیل داشتند ودر موقع مقتضی آنها را خلع سلاح نموده از دم تیغ گذراندند . سپس درشامگاه 24 اوریل 1915 حدود 800 نفر از روشنفکران ارمنی را که از نمایندگان مبرز فرهنگ وادب ارمنی بودند دستگیر نمودند د رنقاط دور دست کشور با سنگ دشنه و گلوله بزندگی آنان خاتمه دادند .با محروم نمودن ارامنه از رهبری فکری و قوای رزمی به تبعید دسته جمعی زنان،کودکان و سالمندان از خانه و کاشانه خود بسوی بیابانهای لم یزرع دیرال ظهر رسول العین و بین النهرین مبادرت ورزیده ودر مسیر راه از هیچ شناعت و جنایتی نسبت به آنان فروگذار نکردند.ازاین کاروانهای مرگ افراد قلیلی بمقصد رسیدند.
در نتیجه قتل عام ارامنه ارمنتان غربی از سکنه بومی خالی شد و بازماندگان این جنایت در کشورهای مختلف و بویژه د رکشورهای خاورمیانه از قبیل لبنان و سوریه پراکنده شدند .باید تاکید کرد که مردم این کشورها با مهر و محبت بسیار از اوارگان پذیرائی نمودند وامکانات زندگی آنها را فراهم ساختند .
در پایان جنگ جهانی اول در نتیجه سازش دول امپریالیستی ، جانیان جنگ محاکمه نشده وبکیفر نرسیدند ودولتهای ترکیه و آلمان مجبور به پرداخت غرامت و احقاق حقوق پایمال شده ارامنه نگردیدند .امپریالیستها در فکر تقسیم جهان و غارت و چپاول خلقها بودند وملتهای ستمدیده هر گز برای آنها ارزشی نداشته و ندارند .
جنایتی که د رامپراطوری عثمانی اتفاق افتاد بدون کیفر ماند واین امر خود مشوقی شد برایتبهکارانی نظیر هیتلر و سپس برای امپریالیستهای آمریکائی و صهیونیستهای اسرائیلی تا عین همین سیاست خلق کش را در مورد سایر خلقها در پیش بگیرند .هیتلر در دستور خود جهت کشتار مردم لهستان بیشرمانه اعلام کرده بود که ‹‹امروز دیگر چه کسی قتل عام ارامنه را بیاد دارد .››امپریالیستهای امریکائی نیز در کشورهای مختلف جهان سیاست کشتار دسته جمعی خلقهای مبارز را پیشه خود ساختند .صیهونیست های اسرائیلی خلق فلسطین را از خانه وکاشانه خویش بیرون رانده واز شناختن حقوق حقه این خلق ستمدیده سرباز می زنند .
اکنون باگذشت 66 سال از قتل عام ارامنه د رسراسر جهان هر سال در روز 24 اوریل ضمن تجلیل از خاطره شهدای بیشمار خویش به وجدان بشریت رجوع کرده خواستار آنند که مسأله ارامنه ای که د رنتیجه سیاست ضد انسانی حکام ترکیه در کشورهای مختلف آواره گشته اند در مرجعی بین المللی مورد رسیدگی قرار گرفته جنایتکاران محکوم شوند وحقوق حقه ارامنه را بابازگرداندن اراضی اشغال شده آنها به صاحبان اصلی یعنی خلق ارمنی و پرداخت غرامت توسط دولت ترکیه اعاده شود .
در این راه ارامنه مانند سایر خلقها با انواع توطئه ودسایس امپریالیسم جهانی بسرکردگی امریکا و دولت دست نشانده اش ترکیه مواجهند و لذا برای برآوردن خواستهای عادلانه خودهر جا که باشند مبارزه علیه امپریالیسم جهانی و دول مرتجع را د رسرلوحه فعالیتها و مبارزات خویش قرار میدهند .
پیروزی انقلاب شکوهمند مردم ایران برهبری قاطعانه امام خمینی (نمایندگان صلوات فرستادند ) برای ارامنه مترقی سراسر جهان.(خلخالی – آقای محترم بفرمائید مردم مسلمان ایران نه مردم ایران ) پیروزی بس گرانبهائی است زیرا به سلطه امپریالیسم هار آمریکا در این منطقه حساس جهان ضربات خرد کننده ای وارد ساخته و تکیه گاه نیروهای ارتجاعی و وابسته منطقه منجمله نظامیان ترکیه را متزلزل ساخته است . پیروزی انقلاب اسلامی ایران و همچنین سایر انقلابهای آزادیبخش جهان در جهت احقاق حق حقوق ارامنه همسو هستند ولذا ما وظیفه خود میدانیم با تمام توان از آن ها دفاع نمائیم .
ارامنه ایران با بزرگداشت یاد قربانیان خویش در براب رخاطره همه شهدای ملتهای مختلف که بخاطر استقلال ،آزادی ،صلح و پیشرفت اجتماعی مبارزه کرده اند ومی کنند سر تعلیم فرود میاورند .
ارامنه ایران با گرامیداشت خاطره 5/1 میلیون شهدای خود وحدت خود را با مردم انقلابی ایران منسجم تر کرده و برای پیروزی در جنگ تحمیلی ،برای تحکیم و تثبیت نظام جمهوری اسلامی و تعمیق دستاوردهای انقلاب بزرگ مردم ایران آماده هر گونه فداکاری هستند .
ارامنه با بزرگداشت خاطره شهدای خویش حمایت و پشتیبانی خود را از تمام خلقهای تحت ستم امپریالیسم جهانی و صیو نیسم بین المللی وبویژه از خلق فلسطین اعلام میدارند .
جاویدان باد خاطره 5/1 میلیون قربانی بیگناه ارمنی .
مرگ بر امپریالیسم جهانی بسرکردگی آمریکا و تمام حکومت های ارتجاعی و ضد مردمی جهان .
نمایندگان – (احسنت ،احسنت )
رئیس- دو سه نفر از آقایان تذکری داده اند که من باز خدمت آقایان عرض میکنم .مسئول اظهارت هر کسی درنطق های پیش از دستور خود آقایان هستند ،من تذکری در مطالبشان نمیدهم .
هادی- معلوم است که این اظهارات مربوط به کل مجلس نیست بلکه اظهارات خود شخص است .
رئیس- آقای انصاری بفرمائید .
فلاح حجت انصاری- بسم الله الملک القاهر الجبار المنتقم ‹‹یا مالک و ان الناس ینظرون من امورک فی مثل ما کنت تنظرفیه من امور الولات قبلک و یقولون فیک ما کنت تقول فیهم وانما یستدل علی الصالحین بما یجری الله لهم علی السن عباده ››.
انقلاب شکوهمند ایران ،از فرهنگی ترین انقلابهای پس از انقلاب رسول الله بوده و هست واین بوقوع نپیوسته مگر با هم جهتی و همسوئی و همگامی، هم گامی امت و امام . این اسطورة شکست ناپذیر وسازش ناپذیر در مقابل جو و فشارهای داخلی و خارجی ،فشارهای غول ابرقدرتها در رابطة با بیماران داخلی و این انقلاب میرود تا زمینه را جهت تحقق بخشی انقلاب مهدی مهیا کند .اما در تاریخ ایران البته در سلسله جنایتکاران ،سمبلی بنام ضحاک بچشم میخورد و انقلاب ما ضحاک را از بین برد،اما آن دوماری که به دو طرف دوشهای او روئیده بود هنوز از بین نرفته اند ومن به زعم خود آن دو مار را دو قشر حاشیه نشین دستگاه جنایت پیشه ضحاک دانسته ومیدانم،قشر تزویرگران که توجیه گران جنایت ضحاک بودند وقشر رزمندان که دوشندگان دسترنج محرومان ومستضعفان .مادامی که این دو قشر هستند باید برای آن کسانیکه به انقلاب چشم امید دوخته اند ،خواب به چشمشان راه نیاید ،زیرا آنان ضد انقلابی ترین ونامحرم ترین افراد به انقلاب هستند .باید انقلاب خط اقتصاد اسلامی را عمل کند و : جامه عمل بپوشاند رزمندان نتوانند دوباره قوت بگیرند وزور را که ضحاک بوده دوباره به اریکه قدرت بنشانند وتوجیه گران جنایت زور وزر یعنی بلعم با عورای قرآن در زمان موسی بزرگ که فرعون وبلعم و قارون را نابود کرد . ودر انقلاب رسول الله کعب الاحبارها توجیه گران جنایت زورمداران ورزمداران بودند.این بوقوع نمی پیوندد مگر ما کوسس کنیم ،عمق ببخشیم به وارثین حقیقی انقلاب که محرومان ومستضعفین بپاخاسته درابطه با رهبری امام بودند وهستند و آنان جانانه رهبریت امام را پذیرفتند . بدون هیچ گونه چشم داشتی نسبت به مقام ومنصب چه وزارت،چه وکالت ،چه ریاست ،آنان انقلاب را به ثمر رساندند وبه گوشه نشسته ومنتظرند انقلاب را از دستبرد نامحرمان ومستکبران درامان بدارند .اما کی میتوانند چگونه میتوانند آنزمانی که آنانرا به فرهنگ انقلاب آگاه کنیم و تنها به شعار انقلابی دل خوش نکنیم بلکه شعار را لباس شعور و عمل بپوشانیم سستی ای که مسؤولین انقلاب در تحقق بخشی به اقتصاد اسلامی در این کوران مسؤولیتشان کردند کار را به آنجا رسانده که فئودالها وزمین خواران وسرمایه داران مفتی شدند فتوای علیه دوبار با وفای امام یعنی آیت الله منتظری ومشکینی میدهند .(نمایندگان – احسنت – احسنت ) و وحشتناک است که آنان وقتی مفتی بشوند لابد آن دو نیز کمونیست خواهند شد . زیرا چپاولگران وزمین خواران دیروز بجهت اینکه سرضحاک بریده شد، اماآن دومار سرهایشان بریده نشده سبب شد که اندکی جان بگیرند ودر بجنورد آن عضو روستائی هیأت هفت نفری را حلق آویز کنند و چند روز قبل بود که می نویسند که یکی از روستائیان به وسیلة مالکین فلان منطقه کشته می شوند،انقلاب نسبت به اینها بیش از اندازه ترحم کرد . ترحم برپلنگ تیز دندان جفا برکی می شود ؟ انقلاب را خطرهای داخلی به مراتب پیش از خطرهای خارجی تهدید می کند ،زیرا خطر خارجی زمانی می تواند جان بگیرد که د رداخل بیماران ونامحرمان به انقلاب بوده باشند .بهیچوجه بدن که در درون سلامت دارد اجازه ورود میکرب را نمی دهد .(احسنت )بنابراین ماباید در درون کشور کوشش کنیم عوامل فرصت طلب وسود جو ومقام پرست و آنهائی که قشری میخواهند دین را پیاده کنند که همان جفائی را که بر علی روا داشتند .نگذاریم بر انقلاب ما آنان روا بدارند . زیرا محصول و نتیجة کار خوارج نصیب معاویه شد وهمچنین آنهائی که بخاطر هم که به زندان ها رفته بودند اگر امروز به این خاطر احساس میکنند که باید همه کارة انقلاب بشوند یادشان باشد زندانیها نبودند که انقلاب کردند،انقلاب را محروم ترین محرومان ایران کردند بدون هیچ سازمان وحزب و دسته ای به رهبری امام وبا پیام امام جان میگرفتند و همه چیز خود را که تنها و تنها همه چیزشان جانشان بود در کف دستشان میگرفتند وبا رژیم می جنگیدند و پیروز شدند ودرهای زندان را هم گشودند .بنابراین ما برای اینکه بتوانیم یکی از اهداف بزرگ انبیاء را که ‹‹لیقوم الناس بالقسط ›› هست ،جامه عمل بپوشانیم راه این است که:آنان را به فرهنگ انقلاب آگاه کنیم به شعار اکتفا نکنیم ،دو سال و اندی است از انقلاب میگذرد و هنوز ما آن مقدار نکوشیدیم ومثل اینکه نمیخواهیم بکوشیم که توده های مستضعف را آگاه کنیم که حقوقشان رااز مجاری قانون اسلامی استیفاء کنند،واگر شکایاتی و گله هائی هم به مراجع قانونی میکنند تا آنها بدادشان برسند،نوشدارو زمانی رسیده که سهراب مرده است .بنابراین ،این مسأله را که ‹‹لیقوم الناس بالقسط ›› است به مستضعفین تفهیم کنیم که برای احقاق حقوق باید در مقابل جنایت پیشگان قد علم کرد .
رئیس- یک دقیقه وقت دارید .
فلاح حجت انصاری- بنابراین من این یاد داشتها را میخوانم که وفای به عهد بشود نوشته اند ‹‹امسال به علت کمی بارندگی در دشتی و دشتستان از استان بوشهر محصول گندم در برخی نقاط بسیار کم است ودر برخی نقاط دیگر هیچ چیزی بدست نیامده است ›› در ضمن هزاران تن خرما بفروش نرفته ،روی دست صاحبان آنها مانده است در حالیکه در جاهای دیگر کشور نیاز فراوان به خرما وجود دارد .لذا از عموم خریداران ودست اندر کاران تقاضا میشود برای تشویق این مردم زحمتکش به خرید خرما اقدام کنند .
نمایندة دشتستان سید محمد مهدی جعفری
یاد داشت دیگری است که می خوانم ‹‹امسال به علت عدم بارندگی در منطقة رودباران تمام محصولات کشاورزی مردم خشک شده واز بین رفته و همچنین از نظر بی آبی کاملا در مضیقه می باشد .از دولت انتظار داریم هر چه زودتر در این زمینه اقدام کند . شهریاری››
بنابراین ما برای اینکه بتوانیم شکر نعمت بجا بیاوریم ،فرمان رهبری را بدون هیچگونه توجه وبدون هیچگونه قیچی بدست گرفتن وسرودم را قیچی کردن و آنجائی را که ما می خواهیم از آن بهره برداری کنیم ،بهره بگیریم ،بدون همة اینها کوشش کینم فرمان رهبری را اجرا کنیم ودر خاتمه از خدا این را می خواهیم که انقلاب را از شر خوارج و آنهائیکه به خاطر مقام و پست وریاست زندان رفته بودند،یا شلاق خورده بودند ونیز چپاولگران داخلی و خارجی درامان بدارد والسلام .(نمایندگان – احسنت )
رئیس- سخنران بعدی را دعوت کنید .
منشی- آقای احمد توکلی .
رئیس- شما دو دقیقه از وقتتان رادر جلسه قبل به آقای پرورش داده اید
احمد توکلی – بسم الله الرحمن الرحیم .‹‹اعوذ بالله من الشیطان الرجیم . وان احکم بینهم بما انزل الله ولا تتبع اهوائهم واحذر هم ان یفتنوک عن بعض ما انزل الله الیک فان تولوا فاعلم انما یرید الله ان یصیبهم ببعض ذنوبهم ››.
(آیه 54 سوره المائده )
در بین مردم به وسیله آنچه که خدا نازل کرده ،حکومت کن و از امیال و تمایلات نفسانی آنها تبعیت نکن. برحذر باش ازاینکه با القائات خودشان تو را از بعض آنچه که خدا نازل کرده است ،بلغزاند. اگر هم زیر بار حکم خدا نرفتند،بدان خدا به خاطر گناهانشان می خواهد مجازاتشان بکند .یک وقتی در زندان حمد وسوره نماز صبح را طبق دستور رساله بلند می خواندیم .بعضی از این آقایان سازمان مجاهدین خلق به ما ایراد می گرفتند چرا این کار ار می کنید ؟ ما می گفتیم شما چرا کوتاه می خوانید ؟ گفتند .آخر این چپیها از خواب بیدار می شوند ،درست نیست .گفتیم آخر دستور رساله غیر ازاین می گوید . جوابشان این بود که :آخر باید شرایط را نگاه کرد .نفر دوم یکی از همین حضرت از افتخار اتش این بود که آن موقعی که ما به عراق می رفتیم به خاطر حرکت تاکتیکی یکماه نماز نمی خواندیم (یکی از نمایندگان – سه ماه ) این افتخار به خاطر این بود که ایشان به شرایط خیلی اهمیت می دادند و چیزهایی رادر ذهنشان اصل می گرفتند و اساس شرایط دستورات خدائی را تغییر می دادند. برای مبارزه با ظلم اسیر شرایط و جو عدل،اگر دوباره اسارت در دست جو ومحیط و شرایط پیش بیاید ،خاطر جمع باشید از سیستم جمهوری اسلامی ،سیستمی تنها پوسته و محتوایش شرق و غرب خواهد ساخت . نکته دیگر اینکه آن وقتی که ما دانشگاه بودیم ، جوان بودیم ، جوانتر از الان و یکی از ایرادهای سختی که به یک سری از روحانیون می گرفتیم این بود . می گفتیم اینها مصلحت را بر حقیقت ترجیح می دهند، حقیقت را فدای مصلحت می کنند . حقیقت از نظر مادر آن زمان مبارزه سیاسی با رژیم حاکم بود،که می گفتیم این حکم الهی است ،باید اجرا بشود .به چه مناسبت یک عده به خودشان اجازه می دهند که مصالحی را پیش بکشند واین حقیقت مسلم دین را زیر پا بگذارند و شدیداً این تیپ از روحانیون مورد حمله ما بودند. البته بعدها برای شخص من مشخص شد که اینها همه یک تیپ نبودند.بعضیها واقعاً خیال می کردند مصلحت آن است ،بعضیها نه توجیه می کردند، حالا به آن کاری ندارم . چگونه اسیر مصلحتهای زودگذر شدن برای زیر پاگذاشتن احکام سیاسی اسلام ،مفهوم نیست. می گویند گنبد،مرحله اول ،زمین را همینطوری گوتره تقسیم کردند ویکی از نقاط منفی که اغلب مخالفین طرح واگذاری زمین روی آن انگشت م می گذاشتند ،مسأله گنبد بود .می گفتیم چرا اینکار را کردند. می گفتند اگر اینکار را نمی کردند چپیها چنین و چنان می کردند .این همان است ،یعنی اسیر مصلحت زودگذر شدن وبواسطه آن احکام اصیل را زیر پاگذاشتن.واقعیت این است که قرآن در همین آیه ای که من خواندم از سورة مائده است که در آن زیاد صحبت حکومت شده است .سه با بعد از هر چند آیه تکرار کرده است ‹‹ومن لم یحکم بما انزل الله فاولئک همالقاسقون فاولئک هم الکافرون فاولئک همالظالون ›› تمام فشار قرآن هم این است که باید اسلام را در بست پیاده کرد .اگر یک ذره کج و راستش کردی ،بدرد نمی خورد .‹‹الاخزی فی الحیوه الدنیا ویوم القیمه یردون الی اشد العذاب ›› حتی در دنیا خواری خواهد بود . اسیر جو شدن ودر آخرت هم حتماً شدیدترین عذابی است که خدا می گوید هیچ تخفیفی هم نمیدهیم .در مورد مسائل اقتصادی ،سیاسی ودر هر زمینه دیگر ،مادر اسلام یک سری احکام اولیه داریم .باید احکام اولیه اجرا بشود ،البته خیلی بدیهی است که یک رژیم غذایی طبیعی برای یک بدن طبیعی مناسب است .اگر من زخم معده داشتم ،ناراحتی قلبی هم داشتم ،چربی خونم هم بالا بود،نقرس هم داشتم شما نمی توانید به من رژیم غذایی طبیعی بدهید . باید حتماً رژیمهای خاص به من بدهید .وقتی حکومت بدست اسلام افتاد، جامعه بیمار به انواع بیماریها است وسریع و خیلی تند نمی شود همه احکام اسلام را که رژیم غذایی طبیعی برای بدن اجتماع است پیاده کرد . این بدن در لحظه اول توانایی تحمل احکام اولیه اسلام را ندارد ،ولی یک نکته اینجا هست و آن این است که اگر دکتری به یک بیماری رژیم غذایی خاص میدهد حتماً زمان دار است ،حتماً زمانش را مشخص می کند وروشن است که این استثنایی است ،طبیعی چیز دیگر ی است .بنابراین در اسلام هم پیش بینی شده است که اگر احکام اولیه دربست قابل اجرا نبود،ولی این یک امر مسلمین ،شخصاً با نیابتاً به افراددیگر اجازه دارد رژیمهای غذایی دیگری را بشرط موقت بودن وبه شرط اینکه این را بعد از مدتی رفع بکند،مثل اکل میته جایز دانسته است .به حکومت اسلامی نمی شود ایراد گرفت که تو چرا آمدی فلان جا خرید را محدود کردی ،فروش را محدود کردی، احکام اولیه اسلام چنین اجازه ای را نمیدهد ،امااگر حکومت بخواهد این کار را برای همیشه بکند و طرزی رفتار بکند که مردم خیال بکنند حکم اسلام همین است که فروش و خرید محدود باشد ،این حتماً خلاف است .دکتر فقط روی آن بیمار رژیم غذایی استثنایی همیشگی میدهد که از سالم شدنش مأیوس باشد ،مثل بیمارستانها که بیمارهای سرطانی را می خوابانند ومیدانند که تا آخر باید همین باشد .روی این حساب ماهر کاری که می خواهیم بکنیم ،مجلس هرتصمیمی می خواهد بگیرد ،مغایر بااحکام اولیه اسلام ،بایدصراحتاً اعلام بکند که این بااحکام اولیه اسلام نمیخواند، اما مصلحت اجتماعی اقتضا می کند .این مسأله اهم از آن مسأله اولیه است و تا فلان مدت هماین کار ار می کنیم تا مردم بدانند،نمونه اش درباره این قضیه بند ‹‹ج›› است .من دیشب در بین 200،300 نفر از دانش آموزان بودم از من راجع به بند ‹‹ج›› سؤال کردند . گفتند : چه کسی میداند بند ‹‹}›› چیست ویک دور خوانده است ؟ هیچکس دست بلند کردند .اصلا غفلت همه را گرفته است .برای مردم روشن نیست که بند ‹‹ج›› طرح واگذاری زمین که الان درموضع اظهار نظر درباره اش نیستم ،اصلا این چه هست ؟یکجوری شده است که همه خیال می کنند حکم اولیه اسلام همین بند ‹‹ج›› است .غافل ازاین که این حکم اولیه مسلم غیر از این است ،البته ممکن است ولی امر مصلحت ببیند وبکند،اطاعتش هم بر همه ما واجب است ،اگر هم امام نیابت را به مجلس وشورای نگهبان داد،ما باید مطالعه کنیم ،اگر مصلحت بکنیم ،اگر هم مصلحت نبود، سفت بایستیم ،بگوئیم به هیچ وجه نباید اجرا بشود واحکام اولیه اسلام باید اجرا بشود،یعنی نه این سربیفتیم نه آن سر. مردم را هم با شانتاژ و تبلیغات از احکام اولیه اسلام غافل نکنیم این راجع به یک مطلب ،مطلب دیگری که فکر می کنم باید به آن اشاره بکنم ،مسأله جنگ است از بدیهای جنگ خیلی صحبت می شود ،ولی من هر وقت صحبتهای امام را گوش می کنم ،همه اش از خوبیهای جنگ صحبت می کند .علتش هم این است که قرآن هم همینطور است .قرآن اصرار دارد ،در قضیه جنگ بدر گفته بود شما دوست داشتید که ما بیائیم آن کاروان با پول بدون محافظ راد راختیارتان بگذاریم ،مااین کارار نکردیم . عملا یک چیز گردن کلفتی جلویتان قرار دادیم که تا معلوم بشود چه کسی مرد است وچه کسی نامرد است . بله راحت رفاه طلبی اقتضا می کند که چنگ نباشد .اعتقاد ما اقتضا می کند جنگ آنقدر باشدتا فتنه نباشد .‹‹حتی تضع الحرب اوزارها؛چگونه ما می توانیم زیر بار این برویم که فتنه موجود باشد ،اما جنگ خاتمه پیدا بکند .‹‹الفتنه اکبر من القتل ؛ بله جنگ سختی دارد ،خدا صریح می گوید : در الفتنه اشد من القتل ،اکبر من القتل ،بنابراین نمی شود که مایکجوری صلح بکنیم که فتنه باقی بماند .اگر صلح طوری بود که تمام اوزار جنگ فرو گذاشته بشود ،قابل پذیرش است .امااگر خدای نخواسته اینطوری نباشد .قرآن می گوید که :‹‹ فلاتهنوا وتدعواالی السلم وانتم الاعلون و الله معکم ولن یترکم اعمالکم ››
خوب وقتی خدا قول می دهد،می گوید ،من حتماً باشما هستم ،اعمالتان را همباطل نمی کنم ،نمی گذارم آثار عملتان از بین برود،مبادا بخاطر سستی تن به صلح بدهید .بالاغیرتاً این مانیستیم ،نه مجلس نه دولت،نه رئیس جمهور، حتی خود امام هم می گوید: امام زمان که صاحب این امت است رساند .ازاین به بعدش هم همین است .شرطش این است که مادر خط امام زمان باشیم .امام هست،توده ملت هم هستند ،مهم ما هستیم که این وسط قرار گرفتیم ،یک مقدار ولایت به دست ما افتاده است .اگر ما همدر این خط باشیم ککمان نباید بگزد، حتماً خدا راست می گوید مسلم روی حرفش می ایستد وصلحی را که مستلزم بقای فتنه باشد ،قطعاً خدا و امام زمان به آن راضی نیستند(رئیس – دو دقیقه وقت دارید ) این دو دقیقه را هم به شهر خودم اختصاص بدهم،بهشهر ونکاوگلوگاه که جمعاً شهرستان بهشهر را تشکیل می دهند،الحمدلله رب العالمین هیچ مشکل خاص ندارند .هر مشکلی هست مشکل همه مملکت است ،برای آنجا همهست .علتش این است که مردمش خوب هستند،یعنی متحدند،مؤمنند،روی این حساب دست بدست هم می دهند وشهر را نگه می دارند نشان به آن نشان که شما از این جاده هزار که رد می شوید تا مشهد می خواهید بروید در حوزه قضایی بهشهر اثر وجودی از میکربهای ضد انقلاب نمی بینید،کسی هم جرأت ندارد در آنجا خلاف قانون بکند بخاطر دادگاه انقلابش .من این را توصیه بکنم .برادرهایی که بخصوص راجع به بند ‹‹ج›› نظر موافق خیلی شدیدی دارند،توجه به حرفم بکنند،اصل 49 قانون اساسی خیلی فوق بند ‹‹}›› است . اگر شما زمینه اجرای آن را فراهم بکنید نه تنها فقط آنهایی که زمین زیاد دارند وشما صلاح می بینیدنداشته باشند ،ممکن است دستشان کوتاه بشود ،بلکه آنهایی که در بازار هم خیلی گردن کلفتند ومن چون راننده برنج فروش بودم ومیدانم چه طوری اینها پولدار شده اند، حداقلش اگر ربا و اعتبارات بانکی که با نزول بوده نباشد ،اقلش با مبادله چرخش که اضرار به مسلمین است ،اقلش اینجوری پولدار شدند .خدمت آنها هم می شودرسید .در بهشهر دادگاه انقلابی دارد مثل همه ارگانهایش ،مثل فرمانداری ،آموزش و پرورش ،شهرداری ،سپاه و جهاد همه الحدالله خوب ومتحد دارند کار می کنند .طبق این اصل تا الان اموال به باطل بدست آمده بسیاری از افراد را گرفته است .زمینهای به باطل بدست آمده بسیاری از افراد را گرفته است ،عده زیادی را هم اعدام کرده است . نمیدانم جنبشی را هم شلاق زده است ، دست ضد انقلاب را هم کوتاه کرده است ،هیچ ایرادی همهیچکس نتوانسته به آن بگیرد ، چون قانونی عمل کرده است (روی ضوابط شرعی و ضوابط قانونی ) توصیه میکنم اگر شمادادگاههایانقلاب را د رمنطقه خودتان تا می توانید تصحیح و تقویت کنید و اصل 49 قانون اساسی را اجرا بکند خیلی از مشکلات حل می شود .من از مردم بهشهر سپاسگزاری می کنم وبه امام زمان و نایبش تبریک می گویم که چنین حزب اللهی هایی طرفدارشان هستند .والسلام .0نمایندگان – احسنت ،خیلی عالی بود ).
3-بیانات آقای رئیس بمناسبت جنگ ایران و عراق و حوادث شهرستانها
رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم . قبل از شروع دستورات اعلام شده،برادرمان آقای محمودی نماینده قصر شیرین و آقای علیزاده نماینده قائم شهر تقاضا داشتند که هر یکی شان چند کلمه درباره دو حادثه متناقص صحبت کنند،ومن برایاینکه این باب باز نشود که نطقهای پیش از دستور بدون انضباط در بیارد،به نیابت از آنها دو سه کلمه دررابطه با این دو جریانی که پیش آمده است ،عرض می کنم .(خلخالی – خودشان صحبت کنند) اطلاع داریم که نیروهای رزمنده ما ،ارتفاعات حساس سوق الجیشی بازی دراز را تصرف کرده اند به قیمت نابودی و اسارت جمع زیادی از نیورهای صدام،که در آینده راهی است برای پس گرفتن شهر عزیز قصر شیرین وانزهام صدام از غرب . درست در همین لحظه ضد انقلاب و ستون پنجم ومتأسفانه نیروهایی که اسم مسلمان هم ریو خود گذاشته اند واز کینه توزترین منافقان این کشورند .نقش ستون پنجمی را ادامی کنند که آمریکا هم با این خلوص از اینها انتظار نداشت .در کجای دنیا هنگام جنگ به گروهی اجازه میدهند که در پشت جبهه به مردم ضربه بزنند و آشوب ایجاد کنند وبمب اندازی کنند .خبر انفجار بمب دیروز راامروز شنیده اید .کشف گروه بمب انداز وسیع را باز شنیده اید حوادث دور دانشگاه و قائم شهر و شیراز وبابل وآمل و بسیاری از شهرهای دیگر که امروز منافقین و جنایتکارهای ستون پنجم که تجاوز صدام را د رمعرض شکست می بینند وبه فرمان اربابشان یا به فرمان وجدان زشت و پلیدشان می خواهند دستاوردهای این ملت را وخون اینهمه شهید را و آسیبهای این همه معلول ومجروح را با ایجاد آشوب و ضعف داخلی در هم بشکنند،این چگونه قابل توجیه است این پر روها باز هم عربده می کشند ودم از آزادیخواهی می زنند و دستگاههای قضایی و اجرایی ما را که بخش ناچیزی از وظائف ایجاد امنیاتشان را انجام میدهند متهم به چماقداری می کنند .بدترین نوع چماقداری و جنایت و جاسوسی وخدمت به دشمن و عمل ستون پنجم و به هم شکستن وحدت مردم وندیده گرفتن فرمان امام ودروغ پردازی از زبان اینها وکارهای اینها ودر تظاهرات اینها به چشم می خورد ومتأسفانه بعضی دروغگو ومنافقتر از آنها به قیابفه دفاع از آزادی ومبارزه با خفقان می خواهند اعمال زشت اینها را تثبیت بکنند .جناح ضد انقلابی که طیف وسیعی از ساوکیهای فراری تا خود فروختگان چپ نماومدعی حقوق بشر یا مدعی حقوق مستضعف د رموقعی که ملت ما بیش از هر وقت احتیاج به آرامش وتسکین اعصاب دارد ،همه نیروهایشان رادر مدارس ودر خیابانها ودر مؤسسات ودر کارخانه ها ودر خیابانهای شهرهای کوچک وبزرگ گذاشتند که ملت را ناراحت کنند و وحدت را بهم بزنند .این اخطار جدی از مجلس به اینها است .مااز دستگاه قضایی می خواهیم .تسلیم شانتاژ نشود .در مقابل این پر مدعاهای دروغگو ،شخصیت قضایی را ضعیف نبیند .مردم ما،رهبر ما،مجلس ما خواستار جدی تعقیب آشوبگران اخلالگر،آن هم در لحظاتی است که جنگ برای ما این امنیت را بیش از هر وقت ایجاد می کند .والسلام علیکم .(حضار تکبیر گفتند ).
اولین دستور را اعلام کنید .
4- تصویب تفویض اختیار به کمیسیونهای مشترک صنایع ومعادن وامور قضائی جهت تصویب لایحه الحاق یک تبصره به لایحه اجازه وزارت صنایع ومعادن برای نظارت یا مدیریت در بعضی از شرکتها ومؤسسات تجارتی و خدماتی و تولیدی مصوب 15/4/59 شورای انقلاب برای مدت یکسال
منشی- اجازه تفویض اختیار به کمیسیونهای مشترک صنایع و معادن و امور قضایی جهت تصویب لایحه الحاق یک تبصره به لایحه اجازه وزارت صنایع و معادن برای نظارت یا مدیریت در بعضی از شرکتها ومؤسسات تجارتی و خدماتی شرکتها ومؤسسات تجارتی و خدماتی و تولیدی مصوب 15/4/59 شورای انقلاب برای مدت یکسال.
عمادالدین کریمی – طبق اصل 90 اخطار دارم .
رئیس- آقای عمادالدین کریمی اخطار دارند امیدواریم اخطارشان بجا باشد .
عمادالدین کریمی - ‹‹هر کس شکایتی از طرز کار مجلس با قوه مجریه یا قوه قضائیه داشته باشد می تواند شکایت خود را کتباً به مجلس شورای ملی عرضه کند . مجلس موظف است به این شکایت رسیدگی کند و پاسخ کافی دهد.›› ما جمعی برای تشکیل جلسه در روز پنجشنبه که امروز شاهدش بودیم، حدود ساعت 8 بلکه 10/8 جلسه تشکیل شد . با آنکه دولت اعلام کرد از روز شنبه کارمندان دولت باید ساعت 7 صبح سرکارشان حاضر بشوند.(رئیس- آقای کریمی این اخطار قانونی نیست ) وما تقاضا کردیم که روز پنجشنبه جلسه نباشد وعوض آن چهارشنبه باشد که نمایندگان شهرستانی روز پنجشنبه به محل کارشان برسند واین شعار نیست و اصلا رسیدگی نشده است ،یعنی ما نوشتیم ترتیب اثر ندادند،صد نفر هم امضا کرده اند .
رئیس- متشکرم . من متأسفم که آقای عمادالدین کریمی بعد از هشت ماه از کار مجلس هنوز معنای اخطار قانونی را توجه نفرموده اند .اخطا قانونی معنایش این است که د رجریان کار مجلس وقتی که داریم دستورها را اجرا می کنیم اگر کاری برخلاف قانون اساسی بود آن را تذکر بدهند .عده ای از آقایان مایلند که روز پنجشنبه جلسه علنی نداشته باشیم ولی من توضیح دادم . هیأت رئیسه تشخیص داده است که اگر پنجشنبه جلسه علنی نباشد در عمل کمیسیونها هم نخواهد بود، چون آقایان اکثراً میروند ومجلس یک روز متوقف می شود .دیروز کمیسیون طرحهای انقلاب به هیأت رئیسه تشریف آوردند بودند واز کم کاری مجلسگله داشتند،آقایان وقت مجلس بیش از این ارزش دارد ، دستور مجلس است ،آقایان برای این غصه می خورند که نتوانستند پنجشنبه به شهرشان بروند .شما را انتخاب کردند که پنجشنبه ها به شهرتان تشریف ببرید ؟ شما باید بمانید ،ما از این به بعد کا رمجلس را زیاد می کنیم ( نمایندگان – احسنت ) با چهار ساعت در روز جلسات علنی را زیاد می کنیم ،ککمیسیونها را زیاد می کنیم روی کار مجلس فشار می گذاریم دیگر معنا ندارد ،بسیاری از لوایح ما به کمیسیونها رفته است ،دو ماه ،سه ماه است برنگشته است .یک کمیسیون باید در ظرف یکماه گزارشش را بدهد ،اگر دید نمیتواند یکماه تقاضای تمدید وقت بکند .آقایان اعتراض می کنند آن هم به اصل قانون اساسی ،برای کم کار کردن مجلس ومن از مردم ایران از سراسر کشور تقاضا می کنم که درخواست حضور نمایندگانشان را در ضهرهایشان کمتر بکنند وبدانند آقایانی که زیاد به شهرهایشان می آیند وظیفه اصلیشان را که قانونگذاری است انجام نمیدهند 0 عده ای از نمایندگان - احسنت احسنت ) آقایان باید اینجا باشند .کسانیکه زیاد به شهرستانهایشان می روند به هر دلیل ،خدمت می کنند،اما خدمت اصلیشان متوقف است .مخبر کمیسیون برای توضیح این تفویض تشریف بیاورند آقای امین ناصری توضیح بدهند .
امین ناصری (مخبر کمیسیون )- بسم الله الرحمن الرحیم این لایحه که به کمیسیون آمد البته ما زیاد روی آن بحث نکردیم ج چونکه مسؤولین وزارتخانه مربوط هم نبودند،ولی تا آنجایی که کمیسیون اطلاع دارد ،لایحه قانونی مصوب 15/4/ که د ربارة قانون حفاظت صنایع ملی ایران است .میدانیم که قانون حفاظت صنایع ملی ایران ،قانونی است که سازمان صنایع ملی ایران آن رادر جهت مصادره شرکتهایی که مشمول بندهای الف و بوو ج می شوند ، اجرا می کند .این قانون اجرایی سازمان صنایع ملی است .این قانون فقط شرکتهای صنعتی را اجازه میدهد که سازمان صنایع ملی از طرف خودشان مدیر بگذارند و آن شرکت صنعتی را اداره بکنند .منتها بعضی از شرکتهای صنعتی در کنارشان شرکتهای تجاری هم دارند . مثلا جنرال موتورز یک شرکت تجاری هم دارد که فقط قطعات لوازم یدکی را می فروشد . قانون حفاظت صنایع ملی اجازه گذاشتن مدیر در شرکتهای تجاری وابسته به آن شرکت صنعتی را نمیداد . این لایحه مدیر در شرکتهای تجاری وابسته به آن شرکت صنعتی را نمیداد . .این لایحه قانونی مصوب 15/4/ این اجازه را داده است ک سازمان صنایع ملی یا وزارت صنایع ومعادن بتواند در آن شرکتهای تجاری هم مدیر بگذارد . حالا لایحه ای که الان آمده است ونحوه گذاشتن مدیر در آن شرکتهای تجاری را ،طی آن چند تبصره عنوان کرده است وما هم دیگر بیشتر از این در کمیسیون بحثی نکردیم و الان هم قرار است که به کمیسیون بیاید وبیشتر روی آن بحث بکنیم و تصویب بکنیم ،اگر مجلس اجازه بدهد .
رئیس- آقایانی که مخالف هستند …
منشی- مخالفی ثبت نام نکرده اند فقط سه نفر موافق اسم نوشته اند .
رئیس- من پیشنهاد میکنم آقای اسلامی چون برای جوابگوئی سؤالات هستند ،برایاینکه وقت مجلس را ضایع نکنیم ،تا آقایان تشریف میاورند یک سؤال مطرح شود .اولین سؤال را بگوئید مطرح کنند .
5- طرح سؤال آقای گلزاده غفوری از آقای نخست وزیر در خصوص تقدیم گزارش جامع در باره سازمان اوقاف و ارجاع آن به کمیسیون
منشی- سؤال آقای گلزاده غفوری از آقای نخست وزیر درخصوص تقدیم گزارش جامع درباره سازمان اوقاف . آقای غفوری بفرمائید.
گلزاده غفوری- بسم الله الرحمن الرحیم .همانطور که اعلام شد ،سؤال از سازمان اوقاف است و تاریخ سؤال هم دهم دیماه 59 است . من مایلم قبل از اینکه متن سوال خوانده بشود، نقطه نظر مشخص بشود که بعد از انقلاب ،مسؤولیت بزرگ ما معرفی نظام اسلامی و فرهنگ اسلامی است . هر کاری که می کنیم هر کسی در هر جا که هست باید هدف اولیه اش معرفیفرهنگ اسلامی و نظام اسلامی باشد واگر در خودش شایستگی کار ار می بیند آنجا باشد . یکی دیگر هم مسأله اقتصاد اسلامی است بخصوص، چون اغلب دوستان وشاید همة برادران وخواهران اهل مطالعة فرهنگ اسلامی هستند موقعیت خاص وقف که از نهادهای اصیل و تأسیس اصیل اسلامی است ،که مسألة نه شرقی و نه غربی را د رمسأله مالکیت حل می کند و سوق می دهد مالیکت های خصوصی را به مالکیت عمومی ،یعنی ‹‹تحبیس الاصل و تسبیل المنفعه یا اطلاق المنفعه ››، بنابراین باتوجه به اینکه 7-8 قرن پیش مرتباً املاکی وقف شده و الان که ایننظام ما خودش را نظام اسلامی معرفی می کند باید پیاده کنندة دو چیز باشد در رابطه با وقف ،یکی مسأله املاک موقوفی از 7 قرن پیش به این طرف که مرتباً روبه تزاید هست و ‹‹ تحبیس الاصل ›› است یعنی قابل انتقال دیگر به مالکیت خصوصی نیست ،این ارقامش مشخص بشود وکیفیت مدیریتش و گزارش جامع مالی اش .و دوم اینکه از نظر معرفی نظام اسلامی ما ببینیم که چه جور اداره شده که همیهش نور چشمی هائی که منتسب بوده اند برای حفظ وضع موجود یک آوانسهائی به آنها داده می شد حالا ببینیم در اینجا چه شده وچه باید بشود؟ نقطة نظر سؤال سه چیز است . ما چه داریم از نظر موقوفات ؟ چگونه اداره می شده وباید بشود ؟ و نطقطه های ابهامی که وجود دارد در حواله هائی که داده شده؟ مخصوصاً مسأله ای که در یکی ازتصویب نامه ها سؤالی ایجاد کرده که می بایست د رحدود امکان جلسه به آن جواب داده بشود ، حالا من متن سؤال را می خوانم :
بسم الله الرحمن الرحیم
از مسؤول یا مسؤولان سازمان اوقاف خواسته شود که د راولین فرصت ممکن و قانونی در مجلس شورای اسلامی حضور یافته و ضمن تقدیم گزارشی جامع دربارة سازمان اوقاف از نظر اداری ،مالی ،فرهنگی به سؤالات پاسخ داده شود :
1-تعبیرات اساسی و بنیادی انجام شده در سازمان اوقاف بعد از انقلاب و بخصوص درمورد استرداد رقبات موقوفه بنفع عامه و بیت المال از تصرفات احتمالی غیر قانونی و غیر شرعی در گذشته .
2- برنامه های آینده درمورد احیاء اساسی سازمان اوقاف وبکارگیری امکانات سازمان درخدمات تولیدی (نه فقط مصرفی )و معرفی فرهنگ اسلامی ، بخصوص درمورد موقوفات آستان قدس رضوی ،موقوفات حضرت معصومه ،احمدبن موسی در شیراز و بالاخره سی و هفت ،هشت زیارتگاه دیگری که هست ،از جمله این چیزهای مهمش .
3-ارقام عمده ای که بعد ازانقلاب از حساب سازمان اوقاف به اشخاص حقیقی یا حقوقی پرداخت شده در صورتی که بیش از یک میلیون تومان درسال بوده است ، با ذکر مجوز پرداخت ومورد مصرف ،با تفکیک سه دوره ،دولت موقت ،شورای انقلاب ،تشکیل کابینه .
دهم دی ماه 59- گلزادة غفوری
رئیس- متشکر .آقای اسلامی معاون پارلمانی آقای نخست وزیر ،شما یک ربع ساعت برای جواب این سؤال وقت دارید ،بفرمائید .
اسلامی (معاون پارلمانی نخست وزیر )- بسم اله الرحمن الرحیم .در مورد سوال اول :
1-سازمان اوقاف بعد از پیروزی انقلاب اسلامی پرونده های محاکماتی موقوفات را به منظور استرداد و احیای رقبات در مراجع قضائی با جدیت کامل تعقیب نمودهاست .
2- با تشکیل شورائی بنام شورای امناء و نظار در هر شهر و استان ،مرکب از معتمدین وروحانیون متعهد محلی که به کلیه امور اوقاف نظارت می کنند به منظور جلب اعتماد مردمنسبت به سازمان اوقاف و استفاده از توجه افکار عمومی به حسن ادره سازمان اوقاف و تقدس ایقاف برای احیاء و استرداد رقبات موقوفات اقدام نموده است .
3-اسناد اجاره تعدادی از رقبات موقوفات تجدید گردیده ویادر حال تجدید شدن است .
4- د رزمینه سالم سازی پرسنل اوقاف عده ای بازنشست ویاباز خرید گردیده ودر حدود 220 نفر از بازماندگان شهدا ومعلولین بجای آنان دردست استخدامند .
5-بمنظور حفظ وحراست بهتر موقوفات سراسر کشور بطوری که سازمان اوقاف با توجه به هدفهای خود بتواند موقوفات ودرآمد آنها رادر اجرای نیات و اقفان خیراندیش به نحو احسن د رمسیر وخط انقلاب اسلامی و توده مستضعف قرار دهد با کسب مجوزاز شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران توانسته است نیروی انسانی لازم را با استخدام وابستگان شهدا ومعلولین انقلاب و جوانانی که عند اللزوم در نهادهای انقلابی کار کرده اند تأمین نمایند .
6- شورای مرکزی اوقاف که به حل مشکلات کشور می پردازد تجدید سازمان یافته وبا حضور نمایندگان محترم امام امت مسایل ومشکلات موقوفات را حل و فصل مینماید .
7-سازمان اوقاف یا توضیح و توجیه نظرات خود درباره حفظ وحراست موقوفات کشور توانسته است اراضی موقوفات را از شمول قانون لغو مالیکت اراضی موات شهری با استفتاء از امام امت خارج نموده وبه موقوفات برگرداند وشعبه ای از دادگاه انقلاب اسلامی ویژه اوقاف برای احقاق موقوفات و تعقیب تخلفاتی که احیاناً در موقوفات اتفاق افتاده د رمحل ساختمان اوقاف تشکیل گردیده است .
8- احیاء و تجدید ساختمانهای مساجد کشور وجهه همت بوده وتاکنون مبالغی در این جهت هزینه شده است .
9- سازمان اوقاف در نظر دارد طبق استفتائی که از محضر امام امت بعمل آمده ،از محل درآمد موقوفات به جنگزدگان کمک نماید واین اقدام با نظر نمایندگان محترم امام امت در شورای مرکزی اقاف در آستانه انجام است .
در مورد سؤال دوم : 1- باعنایت به اینکه وظیفه اصلی سازمان اوقاف اجرای مفاد وصیت نامه ها و وقف نامه ها می باشد ومندرجات آنها به تمام معنامنشء دینی ومردمی دارد .سازمان اوقاف برای سپردن اداره امور موقوفات وبقاع متبر که به مردم مؤمن ومتدین ،تشکیل هیأتهای امناء مرکب از افراد مسؤول ومتعهد برای اداره امور بقاع متبر که وموقوفاتی که متولی شرعی ندارد پیش بینی نموده که عدهای از هیأتهای امناء هم اکنون مشغول انجام وظیفه شرعی می باشند وبا تشکیل این هیأتها برای کلیه موارد فوق الذکر روش اداره شورایی در کلیه وحدهای سازمان اوقاف پیاده خواهد شد .
2-سازمان اوقاف پیش بینی نمده که بیلان عملکرد خود را د رکلیه موارد به مردم ارائه دهد ودر صورت امکان در اوقاف برگزاری نماز جمعه به وسیله امام جمعه هر شهر به آگاهی مردم برساند وسعی نماید با آگاه نمودن مردم به نحوه اداره وهزینه در آمد موقوفات ومصرف نذور وبقاع متبر که مردم مسلمان را بر ایقاف تشویق و جنبه تقدس وقف رادر اذهان احیاء نماید ومحل مصرف نذور بقاع متبر که را به مردم اعلام نماید .
3- سازمان اوقاف در ایجاد اراضی موقوفات برای واحدهای تولیدی در سراسر کشور حق تقدم خواهد داد وسعی خواهدشد موجودیهای مربوط به موقوفات در حدود تجویز شرعی و قانونی در خدمات تولیدی سرمایه گذاری شود و وامی به مبلغ ششصد میلیون تومان برای احیاء مخروبه های موقوفات از دولت تققاضا شده ومورد تصویب شورای انقلاب قرار گرفته ،متأسفانه تاکنون در اثر عدم پرداخت بانک مرکزی ،سازمان اوقاف نتوانسته است وام مورد نظر رادر یافت وبه مصرف احیاء رقبات موقوفات کشور برساند (قره باغ- ونباید هم برساند ).
4-سازمان اوقاف در چندین مسابقات بین المللی قرائت قرآن که از طرف کشورهای اسلامی برگزارگر دیده است شرکت کرده وحتی در بعضی موراد مقام اول را احراز نموده است ونیز با شرکت در نمایشگاههای بین المللی کتاب جهت معرفی کتب سودمند شعبه و فرهنگ اصیل اسلامی به کشورهای مختلف جهان قدمهای مؤثری برداشته است ودر نظر است در آینده برنامه های فوق توسعه داده شده واسلام شناسانی نیز به کشورهای مختلف جهان اعزام شوند .
5-سازمان اوقاف مقدمات تشکیل کلاسهای تعلیم و تدریس قرآن کریم را در سطوح مختلف در سراسر کشور تهیه نموده است واین کلاسها که تشکیل خواهد گردید گام مهم دینی است که سازمان اوقاف در نشرمعارف اسلامی برمیدارد .
6-سازمان اوقاف در امور موقوفات آستان قدس رضوی وموقوفات آستانه مقدسه حضرت معصومیه علیهاسلام دخالتی ندارد وموقوفات آنها مستقلا به وسیله متولیانی که از طرف مقام رهبری تعیین میگردد اداره می شود و آستانه مقدسه حضرت احمد بن موسی در شیراز فعلا بوسیله هیأت امناء اداره میشود .
د رمورد سوال سوم .موضوع پرداخت وجوهی بیش از یک میلیون تومان که این مسأله مورد ندارد و آن نیست دوازده فقره پرداختهایی را که این سازمان کرده به پیوست خدمت آقای رئیس مجلس داده میشود که بررسی بفرمایند .
گلزاده غفوری- باید بخوانید چون سوال است .
رئیس- آقای اسلامی اگر خودتان مصلحت می دانید بخوانید اگر نه بدهید تا به کمیسیون برود، اگر کمیسیون صلاح دید آن را منتشر میکند .
اسلامی –(معاون پارلمانی نخست وزیر )- چند موردش را میشود خواند که آقایان نمایندگان همدر جریان قرار بگیرند .
گلزاده غفوری- سه تا سوال است در زمان دولت موقت ،شورای انقلاب و دولت حاضر همه را بخوانید .
رئیس- این مربوط به خوداداره است اگر خواست میخواند نخواست نمی خواند . چون هر چه خواست درجواب می گوید .
بیانی- همه را بخوانید چون سؤال است وباید جواب داده بشود .
رئیس- آقای بیانی شما چرا با آئین نامه آشنا نیستید ؟آقای غفوری اگر قانع نشدند می گویند که به کمیسیون برود ،میرود در کمیسیون و کمیسیون میتواند باز نظرش را به مجلس بیاورد .
غفوری- پس بخواند تا ببینیم که باید به کمیسیون برود یا نباید برود .
رئیس- هر چه که میلشان است شما خواهش میکنم دخالت نفرمائید هر چه شما صلاح میدانید آقای اسلامی بخوانید .
اسلامی (معاون پارلمانی نخست وزیر )- من شمارة 4 را میخوانم بقیه اسناد را هم خدمت آقای هاشمی میگذارم .
محلاتی – آقای هاشمی اجازه بدهید که این موضوع در کمیسیون روشن بشود .
رئیس- هر چه که خودشان میدانند انجام میدهند بما مربوط نیست .
اسلامی – بابت احداث مدرسه علمیه قم در کنار مدرسه امام صادق که زمین آن را آقای غلامرضا غدیری وقف نموده باستناد نامه مورخ 17/4/58 نامبرده که پیوست سند میباشد ،اجازه دهنده هم آقای فرحی است مبلغ آن هم پنج میلیون ریال و از این قبیل که صورتش هست .
رئیس- بسیار خوب، به کمیسیون بفرستید .آقای غفوری اگر قانع نشدند میتوانند صحبت بکنند .
گلزاده غفوری – تعجب می کنم که چطور می گویند که اگر قانع نشدند؟ برایاینکه دوازده فقره ای که تنظیم شده که خوانده نشد مسلماً پس باید ارجاع به کمیسیون بشود ولی من متأسفام که آن سؤالات قبلی هم که ارجاع به کمیسیون شده هنوز جواب سؤالات مشخص نشده ،بنابراین امیدوارم هر چه زودتر با توجه به اینکه ما میخواهیم یک خدمت …
رئیس- آقای غفوری خارج از موضوع نشوید
گلزاده غفوری- خواستم بگویم که این علی الحساب ارجاع به کمیسیون بشود .واما باز هم من فکر مکردم که باتوجه به تاریخ سوال که دهم دی ماه 1359 است و الان سوم اردیبهشت 1360 است یعنی تقریباً صد و سه چهار روز گذشته باید گزارش جامع میدادند .بنابراین من خواهش میکن که چون اگر این انتظار تا حالا برآورده نشده در جلسات کمیسیون که تشکیل می شود برآورد بشود چون غرض همانطور که گفتم دو چیز است یکی آگاهی دادن بمردم به اینکه وضع موقوفات چیست که بی اغراق باید گفت .نفت دوم باستثنای آن بدیهای صدور نفت واین را من در جای خودش ،در کمیسیون اگر مقتضی بود یادر همین جا وقت بود،ثابت میکردم تا بدانید که بعنوان وظیفه شرعی بایددنبال کار برویم ومسأله دوم همانطور که گفتم معرفی نظام اسلامی است که نه لغو به کلی مالیکت خصوصی با آن ترتیب وبا آن تبعاتش است و نه اثبات ما لکیتهای خصوصی و اجازه دادن باینکه تصرفات مالکانه بااین وضع نابسامان اساس اسلام را متزلزل کند، یعنی بتدریج همینطور بطرف مالیکت عمومی یعنی بیت المال عمومی رفتن .بنابراین در قسمت اول که سؤال را تأکید کردم باید برای مردم روشن بشود که موقوفات این مملکت چقدر است وحال آنکه موقوفات برای این مملکت در خارج از کشور هم خیلی زیاد است .باید مشخص بشود برا یانکه ما میدانیم بعضی از شهرهای ماصدی هفتادش موقوفه است .کشور ایران را ،من یک محاسبه ای کردم بیشاز یک دوم آن متعلق به موقوفات است . منتها همانطور که گفتم حاتم بخشی شده ،دسته بندی شده ،نور چشم بازی شده ومادیگر نمی خواهیم اجازه دهیم که د رانقلاب اسلامی این حرفها باشد پس باید یک لیستی از موقوفات (یکی از مسؤولین میگفت صدی ده آن مشخص است ) پس معلوم می شود صدی نود دیگرش همهست اینها باید به میدان بیاید و برای مردم روشن بشود وشما میدانید از کوره آجرپزی گرفته تا دهاتی که اجاره سالانه اش بیش از پنج میلیون است با این اجاره های مربوط به زمانهای قبل و این مقررات ،خلاصه اموالی است مال مردم ودر تصرف یک عده خاص،این باید روشن بشود .اول لیست موقوفات شناخته شده ،متصرفی ،صاحب متولی ولیست موقوفاتی که متولی ندارد وسازمان اوقاف بعنوان امین مردم متصدی اداره ومدیریت آنجا است ازا ین چیزهایی که گفتند .مسابقه گذاشتند .سابق هم میگذاشتند قرآن هم چاپ میکردند کارهای دیگر هم می کردند،این ها معرفی نظام اسلامی نیست .نظام اسلامی در موقوفات بااین همه اراضی که اگر این جا گفته میشد ‹‹لیست اراضی موقوفه ›› که من ادعا میکنم و‹‹ذمنی بما اقول رهینه ›› که ببینیم وضع موقوفات در ایران چه بوده ؟ بعد مسأله اینکه محاکماتی که شده چه مقدار در سابق این محاکمات و دعواها مطرح شده وچه مقدار در این دو ساله ودر چه جریانی قرار گرفته است .خواندن یک چیزی از روی نوشته نمیتواند جوابی باشد که مردم را قانع کند، بنابراین مسألة موقوفات از نظر آمار کمی ،مسألة موقوفات از نظر اداره کیفی ،مسأله موقوفات از نظر تعین جهت مصرف ،جهت ، مصرف بوده از این به بعد باید ،تولید باشد وموقوفات از این نظر بسیار ،بسیار مظلوم است وبنابراین باید آماده بود وهمه همکاری میکنیم از این ببعد این موقوفات به همان روال اصلی اسلامی خودش بیفتد وامادر قسمت دوم ، ما بسیاری از چیزها داریم که متولیان خاصی دارد مثل همین زیارتگاهها که حدود سی زیارتگاه بزرگ است که من سه چهار عدد از آن را اینجا نام بردم شما نگاه کنید پس یک نماینده مجلس از کجا باید بپرسد که آقا عایدات سالانه فلان زیارتگاه مرقد امام رضا (ع) یااینکه حضرت معصومه (ع) ویاجاهای دیگر این چقدر است وکجا است ؟ ومرجع این سوال کیست ؟ ومسأله دیگر ،بنابراین گزارش اینها باید بمردم برسد بالاخره سازمان اوقاف امین است حالا نمیدانم قانون سه ماده ای و سه تبصره ای اخیر را آیا با چه قانون دیگری باصطلاح بعنوان ورود یا حکومت در آن تنظیم کرده باشند ؟این مشخص بشود که بالاخره حالا که تغییر پیدا شده و آنها متولیانشان یک تیپ دیگری بودند مصارف یک چیز دیگری بود از نظر حکومت نه مباحث فقهی ،همان طور که میدانید یک رابطه بین مسایل فقهی قاعده ید ومسایلی نظیر این ویک مسألة اعمال حکومت اسلامی .الان انقلاب ما احنتیاج به انقلاب فرهنگی اسلامی دارد وگرنه شما میدانید د رهیچ دهی ،در هیچ قبضه ای اگر تحقیق کنید شاید نباشد جایی که موقوفه نباشد ،مردم با حسن نیت ،همانطور که گفتم از هفت – هشت قرن پیش مرتب وقف کرده اند حالا یا واقعاً مالکش بوده اند یا نبوده اند بالاخره همینجور وقف کرده اند واین تحبیس الاصل است .این مدیریت حسابی میخواهد من متأسفم که مسؤولان سابق اوقاف چندین شغل قبول کردند وهمانطور که خودشان میگفتند چون عاشق این کار بودند ای کاش از همین حالا آن کسی که لیاقت مدیریت اوقاف را دارد برای احیاء نه فقط جنبه اقتصادی ،بلکه فرهنگیش واقعاً این مسأله را زنده کنند بیش از صدی هفتاد مشهد ،بیش از صدی پنجاه بعضی از شهرستانهای دیگر موقوفه است و اراضی موقوفه ،املاک موقوفه ،باغات موقوفه ،کارخانه های موقوفه ، بیمارستانهای موقوفه مدارس موقوفه و آنوقت اینها باعث می شود که ما یک تیپ نورچشمی خاصی را به انواع و اقسام مسایل سرگرم کنیم ومردم را د رجریان نگذاریم .مردم باید حافظ حقوق خودشان باشند باید بدانند کجاها وقف است وچه شده است وچه میشود بنابراین من ارجاع به کمیسیون را تأکید می کنم با علاقه بیشتر ، نه اینکه الان مسأله طبس بلاجواب مانده ،مسأله بنیاد مستضعفین بلاجواب و آن مسأله سوم خرید اسلحه از انگشتان بلاجواب واین هم به کمیسیون میرود ومن امیدوارم که این دفن نشود بعنوان یک وظیفه شرعی من گفتم و آن مسأله تصویبنامه و آن بازده قسمتی هم که نخواندند در کمیسیون مطرح و رفع ابهام بشود ما که نمی خواهیم سرهم بندی و فرمالیته بازی جواب بدهیم. سؤالی است برای مردم باید رفع ابهام بشود که آن حواله پنج میلیون در ماه یا چیزهای دیگر که این ها را موکول می کنم به ارجاع به کمیسیون البته اگر سه ماه پیش مطرح می شد بهتر می شد این مسائل را گفت الان چون اینکه میگویند ده روز دیگر جواب بدهید برای همین است .الان راجع به آن تصویب نامه اگر من بخواهم عین مصوبه را بخوانم ممکن است ایجاد یک توهمی بکند که راجع به مسایل روز برخورد می کند و لذا من اینجا نمیخوانم اما در کمیسیون مطرح میکنم باردیگر ارجاعش را به کمیسیون تأکید می کنم اما ارجاع زنده ،به کمیسیون زنده ، مجلس زنده .
موحدی ساوجی- پیشنهاد می کنم آقای غفوری را رئیس اوقاف بکنند .
رئیس- بسیار خوب،سؤال آقای غفوری به کمیسیون ارجاع شد اما من خواهشی که دارم این است که ایشان با حضور خودشان در کمیسیون قضیه را تعقیب کنند .
گلزاده غفوری- آقا اجازه بدهید من یک خرده درد دل کنم راجع به این سؤالاتی که کرده ام مسأله طبس ،مسأله بنیاد،بگذارید اینها را بگوئیم .
رئیس- شما با شلوغ کردن که به جایی نمیرسد .اجازه بدهید به کمیسیون برود .
گلزاده غفوری- شلوغ نیست .بیان حال است ما که مردیم .
رئیس- خداوند ان شا ء الله زنده تان کند .
گلزاده غفوری- نمیگذارید آدم حرف بزند .
خانم طالقانی – بازیچه می گیرید این مسائل را .
رئیس- میگویم با شلوغ کردن نظم مجلس را بهم نزنید آقای گلزاده .
گلزاده غفوری- شلوغ نیست آقا. شما چرا طبق آئین نامه نمیگوئید که این سؤالات که به کمیسیون رفته چه شده ؟
رئیس- آقای گلزاده وقتی سوالات به کمیسیون رفت باید از کمیسیون خواست شما خودتان در کمیسیون آئین نامه بودید اگر یادتان نیست برگردید آئین نامه را بخوانید .
گلزاده غفوری- خوب یادم است و لذا چون خلاف آیین نامه شده است میگویم .
رئیس- در کمیسیون تعقیب می شود اگر قانع شدند یا نشدند گزارش میدهند وباید گزارش به مجلس بدهند .گلزاده غفوری- علی ای حال کمیسیون باید گزارش بدهد کجااست گزارش؟
رئیس- شما به کمیسیون میروید یا نمیروید؟
گلزاده غفوری-من هر وقت خواستم به کمیسیون میروم ولیکن این مطلب را شما بپرسید خلاصه یک مطلبی دارم اجازه بدهید اقلا با شما آنرا مطرح کنم .
6-طرح سؤال آقای رهامی از آقای نخست وزیر درخصوص علت عدم رعایت اصل 141 قانون اساسی درباره مدیریت عامل ورئیس هیات مدیره شرکت مخابرات
رئیس- سوال بعدی را مطرح کنید .
منشی- سوال آقای محسن رهامی از آقای نخست وزیر در خصوص علت عدم رعایت اصل 141 قانون اساسی درباره مدیریتعامل و رئیس هیات مدیره شرکت مخابرات .
رئیس- آقای رهامی شما پنج دقیقه اول سوال تان را توضیح بدهید تا بعد به جواب برسیم .
محسن رهامی – بسم الله الرحمن الرحیم .من ابدا اصل 141 قانون اساسی را برای استحضار نمایندگان محترم توجه خاطر آنها میخوانم اصل 141 ‹‹رئیس جمهور،نخست وزیر،وزیران وکارمندان دولت نمیتوانند بیش از یک شغل دولتی داشته باشند و داشتن هر نوع شغل دیگر در مؤسساتی که تمام یا قسمتی از سرمایه آن متعلق به دولت یا مؤسسات عمومی است و نمایندگی مجلس شورای ملی و وکالت دادگستری و مشاوره حقوقی و نیز ریاست ومدیریت عامل یا عضویت در هیات مدیره انواع مختلف شرکتهای خصوصی جز شرکتهای تعاونی ادارات وموسسات برای آنها ممنوع است .سمتهای آموزشی در دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی از این حکم مستثنی است . نخست وزیر میتواند در موارد ضرورت بطور موقت تصدی برخی از وزارتخانه ها را بپذیرد ›› بنده توجه خاطر نمایندگان محترم را جلب می کنم به اینکه سؤال من براساس این اصل به این عنوان است که برادرمان جناب آقای قنبری ضمن اینکه وزیر پست و تلگراف و تلفن هستند،مدیر عامل و رئیس هیات مدیره شرکت مخابرات نیزمیباشند .بهیچوجه سوال من به معنی اعتراض به شخص آقای قنبری یا نفی صداقت یاایمان ایشان به انقلاب و دولت نیست . بنده ، هم بعنوان این که ایشان دردانشکده مخبرات استادما بوده است سالهای قبل ده سال پیش وهم ، بعنوان اینکه در هیأت دولت بایشان من رأی مثبت دادم .شخص ایشان ا تأیید می کنم .وقبول دارم که قبول این شغل هم قبل از تصویب قانون اساسی با اجازه شورای محترم انقلاب بوده وهم بخاطر ضرورتهای فوق العاده شغلی بوده .لیکن سال 60 که بنا به فرمان امام سال قانون نامیده شده است واگر قبول کنیم که احترام امامزاده با خادمین امامزاده است و مااگر بخواهیم قانون را رعایت کنیم باید از خودمان شروع کنیم از خودی مان شروع کنیم و بالاخره باید یک روزی د رایران قانون اساسی و قوانین دیگر مجلس پیاده بشود و چه بهتر که از همین امسال که امام و رهبر عالیقدر آنرا سال قانون نامیده است مااجرای قانون را شروع کنیم .در این مورد من از شورای نگهبان در موراد متعددی سؤال کرده ام . سؤال من از هیأت دولت قریب به سه ماه است واز شورای نگهبان قریب به سه ماه 6-7 روز کمتر که در موارد متعددی (من بعد از پاسخ برادرمان آقای اسلامی فرصت بیشتری بدست می آورم و توضیح میدهم ) موارد متعددی مشاهده می شود که تخلف می شود این اصل و دخالتهای زیادی از طرف قوه مقننه در امور اجرایی ودر امور قضایی می بینیم .همه اینها بخاطر ضرورتها است میگویند ضروری است و علاجی نیست .یعنی ما در ایران آمده ایم ، فقط گفته ایم که این چند نفر میتوانند مسؤول کارها باشند وهیچ احدی غیر ازاینها ما نداریم .دلیل این که این ضرورتها بعد از دو سال پس از انقلاب و بیش از یک سال پس از تصویب قانون اساسی ما نمی خواهیم بیندازیم که به هر حال بایستی قانون اساسی در این مملکت اجرا بشود بنابراین من خواهش می کنم برادرمان آقای اسلامی جوایهائی را که دولت و برادرمان آقای قندی داده اند بفرمایند ، باز بنده در آن ده دقیقه ای که وقت دارم توضیح بیشتری میدهم که ذهن برادرهای عزیز بیشتر روشن بشود والسلام علیکم ورحمت الله .
رئیس- بسیار خوب آقای اسلامی بفرمائید .
اسلامی (معاون پارلمانی نخست وزیر )- بسم الله الرحمن الرحیم .در مورد سؤال آقای رهامی که سؤال شده به چه مجوزی وزیر محترم پست و تلگراف مدیریت عامل شرکت مخابرات را هم دارند؟ مجوزش آن مصوبه شورای انقلاب به تاریخ 21/9/58 است . ماده واحده ای است که به وزیر فعلی پست و تلگراف که هنوز هم همان آقای قندی هستند ‹‹ اجازه داده میشود موقتاً و تا تعیین رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل جدید شرکت مخابرات ایران و با حفظ سرپرستی شرکت مزبور را نیز به عهده بگیرد ›› این از نظر مجوز (معین فر- چه تاریخی بود ؟) در تاریخ 21/9/58 ماده آن را هم مجدداً میخوانم . ماده واحده – به وزیر فعلی پست و تلگراف و تلفن اجازه داده میشود موقتاً وتا تعیین رئیس هیأت مدیره ومدیر عامل جدید شرکت مخابرات ایران وبا حفظ سمت سرپرستی شرکت مزبور را نیز به عهده بگیرد ›› مجوزش این است اما خوب ،از واقعیت هم نباید صرفنظر کرد که اصولا می بایستی تفکیکی ایجاد بشود ومطابق مسایلی که همه نمایندگان در جریان هستند ، اولا ارتباط کاری شدیدی که بین این دو سازمان یعنی بین این وزارتخانه واین شرکت هست قابل انکار برای کسی نیست ومخصوصاً روز مالی که می بایستی اینها آن نقایصی را که بر اثر تحریم اقتصادی واینها به وجود آمده بتوانند سریعاً رسیدگی کنند این ضرورت را باز ایجاب می کند که آقای قندی خودشان سرپرستی شرکت مخابرات را نیز داشته باشند .اما که در آینده این چنین خواهد بود نه در فکرش هستند برای اینکه راهی پیدا کنند وکسی را بیایند که بتواند آن همکاری مستقیم رادر این مسیر داشته باشد و بتواند آن اصل 141 قانون اساسی را هم جامه عمل بپوشاند .
رئیس- توضیح بیشتری ندارید ؟
اسلامی- آقای رهامی بفرمائید .
رهامی- بسم الله الرحمن الرحیم .برادران وخواهران عزیز توجه بفرمائید مصوبه شورای انقلاب در 21/9/58 بوده و قانون اساسی در 24/8/58 تصویب شده است .یعنی درست 27 روز پس از تصویب قانون اساسی . خادمین ملت وبنیانگذاران قانون اساسی، خود قانون اساسی را نقض کرده اند شورای انقلاب حق نقض قانون اساسی راندارد و فقط اگر مجلس خبرگان تشکیل بشود با ضرورتهائی می توانند تغییراتی در قانون اساسی بدهند یا متم هائی به آن اضافه کنند .بنابراین هیچ مصوبه مجلس شورای اسلامی یا شورای انقلاب نمی تواند مجوزی برای نقض نص صریح قانون اساسی باشد بنابراین چنین مجوزی را شورای انقلاب نمی بایستی صادر می کرد و ثانیاً برادرم آقای قندی چون می دیدند خلاف قانون اساسی است نمی بایستی به آن عمل می کردند ضرورت ها را بنده قبول دارم . یعنی گاهی واجب می شود وبا توجه به فرهنگ فعلی جامعه مان اجرای قانون اساسی و تفکیک قوا به آن صورتی که شاید در کشورهای غربی باشد ،امکان ندارد . ثالثاً فلسفه ممنوعیت چند شغلی ،یک نفر چند شغل نداشته باشد ، این تنها به خاطر مسایل حقوقی نبوده ، چون با صحبتی که با برادرمان آقای دکتر قندی که اینجا فرمودند که این اصل امکان تفسیر را دارد یعنی باید ببینیم این شغلی که اینجا آمده است شغل موظف است یا نه ؟ یعنی اگر کسی حقوق نگیرد و چند شغل داشته باشد اشکالی دارد یا نه؟در جواب این مسأله باید خدمتتان عرض کنم اینکه یک نفر منع شده تا چند شغل نداشته باشد تنها به خاطر گرفتن حقوق و پول نبوده،تمرکز قدرت در دست یک نفر یا یک عده ای موجب فساد جامعه میشود .اگر قدرت در جامعه توزیع نشود ودر دست فردی یاافرادی تمرکز پیدا کند واینها اجازه ندهند که کسان دیگری که صلاحیت دیگری که صلاحیت بهتری دارند، استعدادهایی که بالفعل در جامعه مان آشکار شده است گر چه استعدادهای بالقوه فراوانی نیز داریم .اینها بیایند کاررا بپذیرند،موجب فساد جامعه می شود .مادر سابق می دیدیم که مثلا آقای دکتر اقبال نامرحوم در هزار وزارتخانه،‚ؤسسه ،دانشگاه و پست ایشان دست داشتند وتمام شغلهای مملکت دست چند خانواده بود که بین خودشان می چرخاندند و پاس می دادند . الان ما می بینیم د رهیأت دولت نیز مثلا برادرمان آقای دکتر عارفی،هم وزیر علوم هستند هم رئیس دانشگاه هستند هم تامدتی رئیس بیمارستان بودند همدر ستاد انقلاب فرهنگی هستند هم جاهای دیگر.
رئیس- آقای رهامی در حد سؤالتان می توانید حرف بزنید .
رهامی- چشم،اجازه بدهید ذهن آقایان روشن بشود من نمی خواهم دولت را بکوبم .
رئیس- آقای رهامی اگر بخواهید ایججور عمل بکنید باعث می شود که سوالها را به مجلس نیاوریم .
رهامی- نیاورید آقای رفسنجانی.
رئیس- درباره همان سؤالی که کرده اید توضیح بدهید بیش از آن نه .
رهامی- سؤال من در 7/11/59 بوده و دولت می بایست ده روز بعد جواب می داد بعداز سه ماه آمده جواب بدهد .
رئیس- خیلی خوب، این باعث می شود که شما از حقتان تجاوز کنید ؟
رهامی- آقای رفسنجانی من سؤالم تنها در مورد یک وزیر نیست .
رئیس- متن سؤالتان را بخوانید.
رهامی – توجه دادن فکر نمایندگان محترم و جامعه به این است که یک نماینده مجلس در ده تا پست دیگر هست واین شغل دهمش است .
رئیس- خوب،آن را هم سوال کنید که بعد جواب بدهند فعلا درباره آن سوالی که کرده اید صحبت کنید .
رهامی- خیلی خوب، من در مورد سؤالم صحبت می کنم .در وزارت پست و تلگراف و تلفن و شرکت مخابرات استعدادهای فراوانی هست وخود شرکت مخابرات برای خودش دنیای است .بااینکه کشور مانیاز به توسعه مخابرات دارد و پست و تلفن و تکنیکهای جدیدی را باید پیاده کند .یک نفر، هم به عنوان وزیر پست و تلگراف ،هم به عنوان مدیر عامل شرکت مخابرات وهم بعنوان رئیس هیات مدیره شرکت مخابرات ،عملا نمی تواند با توجه به استعدادهای محدودی که یک انسان دارد و با توجه به آشفتگی فعلی مملکت، اگر یک وزیر همه همش را ،همه نیرویش را برای یک وزراتخانه بگذارد باز کفایت نمی کند . چطور می شود یک نفر با استعدادهای محدود یک انسان کهبه هر حال یک محدودیتی دارد بتواند چند شرکت و هیأت را بچرخاند وبعد هم انتظار داشته باشیم هیچ نارسایی در وزارتخانه ها و ادارات ما پیدا نشود من انتظار داشتم که سؤال مارا د رهمان فرصت ده روز می آمدند همین توضیح را می دادند .ما به همین توضیح قانع هستیم یعنی من ردنمی کنم که شورایانقلاب تصویب کرده یا ضرورت دارد ،با توجه به تخصصی که آقای دکتر قندی در امور مخابرات دارند . وبا توجه به تبحری که ایشان درمدت تدریس شان وکارشان در دانشکده مخابرات و وزارت پست و تلگراف و تلفن داشتند، ایشان شخص واجد شرایطی هستند برای یکی از این شغلها،منتها کسان دیگری هم د رهمین وزارتخانه هستند با استعدادهای زیاد،با تخصصهای فراوان که ما به آنها میدان بالا آمدن نمیدهیم . میدان نمی دهیم که اینها سرپرستی یک سمت را داشته باشند . عملا در این مدت دیدیم نارسائی های زیادی در مخابرات ،در مرکز تلکس،در جاهای دیگر پیش آمده که آقای دکتر قندی فرصت کافی برای حل این مشکلات نداشتند .علی ای حال من سؤالم را به کمیسیون پاسخ به سوالات ارجاع نمی کنم واگر پاسخی داده بشود در همین مجلس، در همین جا داده می شود من در آنجا چیزی بیش از این نخواهم شنید وخواهش می کنم با توجه به اینکه قبول کردند که این سوال من قانونی بوده است وکارشان غیر قانونی بوده، ایشان از یکی از این شغلها استعفا بدهند وکسی دیگر را در آنجا د رهیأت مدیره شرکت مخابرات ،مدیریت عامل یا وزارت پست و تلگراف به جای خودشان بگذارند وامیدواریم همین تذکر کافی باشد که ما هر روز از یک وزیری یا نماینده مجلسی یا کسی دیگر نخواهیم ومرتب سؤال نشود که آقا چرا قانون اساسی نقض شده است ؟امیدواریم سال 1360 سال اجرای قانون باشد و اول از خودمان شروع کنیم والسلام علیکم ورحمت الله و برکاته .(احسنت – احسنت ).
رئیس- متشک،تا سؤال بعدی من توضیحی بدهم،هم آقای غفوری،هم آقای رهامی گله کردند وناراضی بودند از اینکه جواب سؤالشان تأخیر شده . اولا اطلاع داشته باشید هر روزی که ما در مجلس یک سؤالی را پاسخ می دهیم ،بسیاری از نمایندگان می بینند این بد نیست ،شروع می کنند به سؤال کردن و آن روزی که یک سؤال هست …
آیت- قانون اساسی چنین چیزی می گوید .
رئیس- اجازه بدهید حالا من مشکل مجلس را بگویم ،ببینیم چکار می کنیم ،الان هم اگر در دستور کار بخواهیم سؤالها را بگذاریم .مااین هفته پنج سؤال گذاشته ایم واگر بخواهیم سؤالها را در همان زمان بگذاریم ،تقریباً اکثر وقت مجلس را باید جواب سوالات بگیرد .آقایان ملاحظه بفرمائید ،شمااز آن طرف گله می کنید که لوایح عقب افتاده ،از آنطرف هر یک از آقایان فوری دو فوریت می دهید ،یک فوریت می دهید ،دیده اید دیگر مادر هر هفته .یا همین حالا،ما در این هفته چند دو فوریتی تصویب کردیم وهمچنین یک فوریتی .همین حالا هم دو فوریتی ویک فوریتی روی میز من است که باید مطرح بکنم . لایحة بودجه و لوایحی از این قبیل هم می آید با این فوریتهائی که می بینید .خوب ما اگر بخواهیم اینجوری عمل بکنیم ،سؤالات ظرف ده روز پاسخ باید داده بشود . یکی از دوستان ما سه چهار روز پیش تقریباً سیزده چهارده سؤال داده اید کهاین چهارده سؤال حداقل 7 ساعت وقت مجلس .یعنی دو جلسة کامل مجلس …
رشیدیان – جنبة قانونی دارد .
رئیس- جنبة قانونی دارد ،ولی خوب برادران ملاحظه بفرمائید می خواهید مجلس فقط جواب سوال بدهد؟ پس دو فوریتی ندهید دو فوریت که آمد برنامه مجلس را بهم می زند . یک عده از آقایان را هم همانطور که دیده اید من باید در موقع رأی گیری چند مأمور در راهروها داشته باشم که آقایان را برگردانم به جلسه و حاضر باشند ومرتب چشمم به درباشد که تذکر بدهم که بیرون نروید، خوب این که نمی شود یا بیائید منظم بشوید .ما شش جلسه در هفته قرار بدهیم ، یا اینقدر دو فوریت ندهید یا تقاضا نکنید . ببینید که د راین چند ماه گذشته اکثر کارها دو فوریتی بوده وبا بودن دو فوریتی همه چیز نمی تواند به میدان بیاید ،آنوقت شما آن را طرح می کنید با قید یک فوریت ،یا قید دو فوریت ، و تصویب می شود خوب، بعدش دیگر سؤال نمی تواند بیاید .ما در این هفته سوال گذاشتیم،هفتة قبل سؤال گذاشتیم ،به خاطر دو فوریتی ها،سوالها به تأخیر می افتد ونمایندگان دولت می آیند اینجا،ک وزیر می آید چهار ساعت،پنج ساعت، دو ساعت می نشیند، وزارتخانه ا شتعطیل است کارش می ماند برای اینکه یک دو فوریت آمده ایشان را معطل کرده،باید کاریک نظام بگیرد .
یکی از نمایندگان – روی نوبت بگذارید .
رئیس- سؤالها در نوبت است ولی دو فوریت نمی شود در نوبت بماند ،فوریت باید فوری به مجلس بیاید . خوب حالا با این بحثی که کردیم مجلس نصاب پیدا کرد .
گلزاده غفوری- آقای هاشمی اجازه بدهید من یک کلمه بگویم .
رئیس- الان شما دوباره سؤال دارید .
گلزاده غفوری- نه من نیم دقیقه وقت می خواهم آخر شما یکطرفه می گوئید جوابش را هم باید بشنوید .
رئیس- نه نمی شود آقای غفوری شما به اندازة کافی از موضوع خارج هستید .
غفوری- من می گویم فردا باید سالگرد حادثه طبس را گرفت یک پاسدار آنجا شهید شده است د رغیر اینصورت مردم باید از کجا بشنوند؟
رئیس- بفرمائید بنشینید،شما خیلی به آن پاسدار علاقه ندارید ،آن پاسداری که شهید شده شما را قبول ندارد .بگذارید راجع به آن چیزی که بحث شد رأی بگیریم .تفویض یک لایحه بود به کمیسیون .لایحه را بخوانید برای اینکه می خواهیم به کمیسیون تفویض کنیم .
منشی-‹‹اجازه تفویض اختیار به کمیسیونهای مشترک صنایع ومعادن و امور قضائی جهت تصویب لایحة الحاق یک تبصره به لایحة اجازه وزارت صنایع و معادن برای نظارت یا مدیریت بر بعضی از شرکتها ومؤسسات تجاری و خدماتی و تولیدی ،مصوب 15/4/59 شورای انقلاب برای مدت یکسال ››.
(رأی گیری و تصویب تفویض اختیار به کمیسیونهای مشترک صنایع و معادن وامور قضائی جهت تصویب لایحه نظارت یا مدیریت در بعضی از شرکتها و مؤسسات تجارتی و خدماتی و تولیدی )
رئیس- بسیار خوب،182 نفر در جلسه حاضرند کسانیکه باارجاع این لایحه به کمیسیون موافقند قیام بفرمایند (اکثربرخاستند ) تصویب شد .آقایان لطفاً بیرون تشریف نبرید چون یک فوریت هم داریم مطرح کنیم بعد می رویم سراغ سؤالها .لطفاً یک فوریتی را مطرح کنید .
7-قرائت نامه آقای نخست وزیر مبنی به تقاضای یک فوریتی بودن لایحه بودجه سال 1360 و تصویب یک فوریت آن و ارجاع آن به کمیسیون
منشی- در جلسه قبل که آقای نخست وزیر،لایحة بودجه تقدیم کردند،در آخر مجلس وقت نداشت که مسأله تقاضای یک فوریتشان را مطرح کند،من عین نامه شان را می خوانم .
حجت الاسلام آقای هاشمی رفسنجانی- ریاست محترم مجلس شورای اسلامی ‹‹لایحة بودجة سال 1360 کهدر جلسة مورخ 19/1/1360 هیأت وزیران به تصویب رسیده است ،به پیوست تقدیم و تقاضای تصویب آن را با قید یک فوریت دارم .››
رئیس- اول توضیح فوریت را بدهید .آقای اسلامی بفرمائید .
بجنوردی- جزو بودجه را مانداریم .
رئیس- من یک توضیحی بدهم یک فوریت خاصیتش این است که در کمیسیون بودجه باید بطور فوق العاده بررسی بشود یعنی به نوبت بررسی نمی شود خاصیت دوم این است که شورای نگهبان باید تشریف بیاورند در مجلس و شاهد بحثهای ماباشند که در اظهار نظرشان آنها بتوانند سرعت عمل بخرج بدهند، چون اگر شورای نگهبان درجلسه نباشد ممکن است تا مدتها طول بکشد ،این تفاوتش بود حالا آقای اسلامی توضیح میدهند .
اسلامی (معاون پارلمانی نخست وزیر)- توضیحات را آقای هاشمی فرمودند. فقط صرفه جئی در فرصتی است که باید برود به شورای نگهبان و برگردد ودر ضمن با توجه به تصویب لایحة دو دوازدهم ،خوب الان آغاز اردیبهشت است و تا پایان اردیبهشت فقط وضعیت مشخص هست دیگر عرضی ندارم .
رئیس- مخالف یک فوریت صحبت کند .
عده ای از نمایندگان – مخالف ندارد .
رئیس- آقایانی که با یک فوریت لایحه بودجه موافقند قیام بفرمایند (اکثربرخاستند )تصویب شد .آقایانی که در کمیسیون بودجه تشریف دارند خواهش می کنیم که بطور فوق العاده و خارج از نوبت این لایحه را رسیدگی بفرمایند .
سلامتیان – ممکن هست که متن بودجه را هر چه زودتر در اختیار ما بگذارند؟
رئیس- قرار شده امروز یازده دفترچه بیاید و هفته آینده دویست و بیست دفترچه می آید و به هر یک از نمایندگان یک دفترچه بودجه داده می شود .
8-تصویب تفویض اختیار به کمیسیون امور اقتصادی و دارائی جهت تصویب لایحه تمید مهلت قانونی کالاهای مرجوعی در گمرک از چهار ماه به هشت ماه برای مدت یکسال
رئیس- اجازة تفویض اختیار به کمیسیون امور اقتصادی و دارائی جهت تصویب لایحه تمدید مهلت قانونی کالاهای مرجوعی درگمرک از چهار ماه به هشت ماه برای مدت یکسال مطرح است آقای فؤاد کریمی دربارة پیشنهادتان توضیح بدهید .
فواد کریمی – بسم الله الرحمن الرحیم .لایحه ای که آقای توکلی خواندند،لایحه ای است مربوط به گمرک است . یک مقدار مسافریتی که به خارج می روند وبرمیگردند اگر همراهشان کالای تجارتی باشد ،باشد این کالا را گمرک ضبط می کند وبعداً آنها موظفند که این کالا را بخارج از کشور برگردانند.یک لایحه در این رابطه آورده بودند در کمیسیون ،اعضای کمیسیون اقتصاد و دارائی درمورد این لایحه صحبت کردند ودعوت کردیم از وزارت اقتصاد و دارائی ،دو نفر تشریف آوردند ودر مورد این لایحه صحبت کردیم وبعد از صحبتهای زیاد به این نتیجه رسیدیم که به این لایحه نیازی نیست وممکن است از طریق مصوبة هیأت وزیران مشکل آقایان حل بشود .از این جهت با این نتیجه ای که در کمیسیون مابه آن رسیدیم ،تقاضا می کنم که این لایحه مسکوت بماند .
رئیس- یک نفر مخالف مسکوت ماندن می تواند صحبت بکند .
منشی- آقای شهرکی مخالف هستند،بفرمائید .
شهرکی – بسم الله الرحمن الرحیم .اگر این لایحه لازم بوده و ضرورتی داشته که آمده به مجلس بایستی بررسی بشود واگر ضرورتی ندارد وهیأت وزیران می تواند بایک تصویبنامه این کاررا انجام بدهد،بایستی پس گرفته بشود .مسکوت به این دلی نمی تواند بماند که (ضرورت ندارد وهیأت وزیران می تواند با یک تصویب نامه این کار را انجام بدهد ) اگر هیأت وزیران با این تصویب نامه می تواند این کار را انجام بدهد وکارگشائی می شود ،و قانونی هست ،دلیلی ندارد که این لایحه مسکون بماند وبایستی استردادش را هیأت دولت درخواست بکند .
رئیس- بسیار خوب،البته تقاضای مسکوت ماندن حقی است که هر نماینده ای دارد .لطفاً تابلو را روشن کنید . آقای فواد کریمی تقاضای مسکوت ماندن کرده اند و دلیلشان راهم گفتند و آقای شهرکی هم مخالفتشان را گفتند ،181 نفر در مجلس حاضرند .کسانیکه …
محلاتی- از نظر قانونی روشن بکنید …
رئیس- قانون نیست مادة 118 آئین نامه را نگاه بفرمائید ‹‹هر کسی ، هر نماینده ای در مورد هر لایحه می تواند تقاضای مسکوت ماندن دائمی یا موقت بکند››.
محلاتی- هیأت دولت حق قانونگذاری ندارد
رئیس- آقایانی که با مسکوت ماندن تقاضا شده موافق هستند قیام بفرمایند ( عده کمی برخاستند ) تصویب نشد .
حلا بحث تفویضش را مطرح می کنیم .
منشی- راجع به این تفویض مخالفی ثبت نام نکرده است ، فقط موافق هست .
رئیس- خیلی خوب،پس تفویض به کمیسیون مطرح است ،آقایان بیرون تشریف نبرید می خواهیم رأی بگیریم . آقایان توجه بفرمائید پیشنهاد این است که این لایحه ای که قرائت شد ومسکوت ماندنش رد شد ،ارجاع بشود به کمیسیون برای تصویب موقت برای مدت یکسال کسانیکه با ارجاع این لایحه به کمیسیون موافق هستند،قیام بفرمایند (اکثربرخاستند )تصویب شد .
9-طرح یک فوریتی عده ای از نمایندگان راج به دادسراها و دادگاههای انقلاب و تصویب یک فوریت آن وارجاع بع کمیسیون
رئیس- حالا یک طرح یک فوریتی داریم که مطرح میکنیم وبعد تنفس میدهیم آقای بیات طرح را قرائت بفرمائید .
منشی- بسم الله الرحمن الرحیم ،‹‹ازآنجائی که در طول این دو سال بعداز پیروزی انقلاب اسلامی نقش فعال وقاطع ومؤثر دادگاههای انقلاب ،در قطع کردن ریشة فساد ومفسدین وخنثی نمودن ایادی شیطانی امپریالیزم شرق و غرب،از حریم میهن اسلامی و تداوم انقلاب اسلامی وخط امام،برهمگان روشن و واضح است وحملات دشمنان خارجی و داخلی و ستون پنجم. به این نهاد مقدس مصوب شورای انقلاب ومورد تأیید رهبر کبیر انقلاب نمایانگر اهمیت و ضرورت این نهاد می باشد و چون حیات انقلاب اسلامی و حفظ و بقاء آن در گرو مشخص شدن وضع قانونی و حدود و اختیارات دادگاههای انقلاب اسلامی است ، با توجه به این ضرورت و ضرورتهای دیگر،ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی تقاضای تصویب این طرح را به عنوان یک فوریت داریم . ››
مادة1- دادسراها و دادگاههای انقلاب طبق قوانین مصوب مربوط به این دادسراها و دادگاهها،زیر نظر شورای عالی قضائی اداره می شود وبخضی از دادگستری جمهوری اسلامی است .
تبصره- بند 6 به مادة 2 مصوب شورای انقلاب مورخ 27/3/58 به این ترتیب
6-رسیدگی به جرائم مربوط به حدود و قصاص نفس و دیات ومواد مخدر و اعمال ضد انقلاب در صلاحیت دادسراها و دادگاههای انقلاب اسلامی است،اضافه گشته و تبصرة مادة 2 مصوب شورای انقلاب، اصلاح می گردد.
مادة2- چون بر طبق اصل یکصد و شصت و هفتم قانون اساسی.‹‹قاضی موظف است کوشش کند حکم هر دعوی رادر قوانین مدونه بیابد واگر نیابد ،بااستناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوای معتبر، حکم قضیه را صادر نماید و نمی تواند به بهانة سکوت یا نقص یااجمال ،یا تعارض قوانین مدونه از رسیدگی به دعوی و صدور حکم امتناع ورزد .دادگاههای انقلاب اسلامی موظفند در مواردی که قانون مصوب شورای انقلاب اسلامی یا مجلس شورای اسلامی وجود دارد ،طبق آن قوانین عمل کنند وگرنه،طبق فتاوای مدونه امام دام ظله ویا منابع دیگر معتبر اسلامی عمل نموده و رأی لازم را صادر نمایند .››
امضاء کنندگان :محمد یزدی – ارومیان – اسماعیل معزی – غلامرضا دانش- محمد علی موحدی ساوجی- زائری- قائمی – حبیب الله عسکر اولادی – شاهچراغی- غلامحسین حقانی – محمد علی هادی- اکبر هاشمی – اسدالله بیات – سید محمد کیاوش – محمد علی موحدی کرمانی- الویری.
رئیس- الان یک فوریت مطرح است ،آقای بیات شما از فوریتش صحبت کنید .
اسدالله بیات – برادران عزیز ما می دانند در طول این دو سال مبارزات، نقش فعال همانطوری که در خود این ماده مطروحه هم مطرح است در نقش این دادگاههای انقلاب در قطع ایادی دشمنان انقلاب ودر ایجاد امنیت این کشور و حتی از بین بردن کسانی که ضد انقلاب بودند وقصد توطئه بر علیه این انقلاب مقدس را داشتند ، هیچ تردیدی نیست ، عیب اساسی که الان ما داریم این است :از دادگاههای انقلاب در قانون اساسی بصورت صرح و تصریح شده اسم برده نشده،از آنطرف در قانون شورای انقلاب که الان من می خوانم باین صورت است :
مادة2- رسیدگی به جرائم زیر در صلاحیت دادگاههای انقلاب اسلامی است . (اینکه من فوریتش را عرض می کنم بخاطر این است ). در اینجا شورای انقلاب بصورت تقریباً پنج بند تحت اختیار دادگاههای انقلاب قرار داده و مسائلی که ما امروز داریم راجع به قصاص ،قصاص نفس و دیات ومسائل دیگر ،در مصوبة شورای انقلاب نیست وبخاطر همین دست دادگاههای انقلاب بسته است ،از طرف دیگر دادگاههای انقلاب در قانون اساسی بعنوان بخشی از دادگستری پیش بینی نشده ، مجلس باید این معنا را و این مجوز را بدهد و شورای عالی قضائی هم بخاطر اینکه در مصوبة شورای انقلاب ،این معنا تصریح نشده است که جزئی از دادگستری است ، الان دستشان بسته است وبخاطر بسته شدن دادگاههای انقلاب امنیت بطور کلی از شهرها بیرون رفته و ضد انقلاب روزانه دارد در مملکت رشد پیدا می کند و نطفه اش دوباره از نو دارد منعقد می شود وبا آقای قدوسی صحبت شد ،باکسان دیگر صحبت شد ، گفتند عمدة عامل اینکه دادگاههای انقلاب نمی توانند کار بکنند همین نبودن قوانین و عدم مشخص بودن وضع دادگاههای انقلاب است .این بود که ما بعنوان یک فوریت تقاضا کردیم که اولا دادگاههای انقلاب ، بخشی از دادگستری بودنش از تصویب مجلس شورای اسلامی بگذرد واز آنطرف هم حدود و قصاص و دیات همدر زیر نظر شورای عالی قضائی که قوانینش ارجاع می شود و ابلاغ می شود برای قضات و دادگاههای انقلاب ،اینها بتوانند یک مقداری با دست باز فعالانه در مقابل ضد انقلاب و اینها در اجرای قوانین اسلامی بتوانند کار بکنند واگر این بعنوان یک فوریت تصویب نشو . دادگاههای انقلاب نمی توانند کار بکنند واگر دادگاههای انقلاب هم کار نکند،هیچ موقع نمی شود امنیت در این مملکت راه بیاید .
رئیس- مخالف یک فوریت صحبت کند .آقای توکلی بفرمائید .
توکلی- بسم الله الرحمن الرحیم .من ضمن اینکه …گلزاده غفوری- من قبلا گفتم ،بگذارید آن کسی که اول گفته حرف بزند .
رئیس- اول ایشان گفتند چون پهلوی من نشسته اند .
گلزاده غفوری- من اول گفتم مخالف فوریت هستم .
رئیس- آقای غفوری مثل اینکه امروز خیلی سرحال هستند .بگذارید روی نوبت انجام بگیرد .
توکلی- من ضمن اینکه تداوم کار دادگاههای انقلاب را برای کشور حیاتی میدانم ودر نطق قبل از دستور هم به آن اشاره کردم،چون اعتقاد دارم مشروعیت کارشان را ،اینها از مقام ولایت گرفته اند که خود قانون اساسی هم بخاطر تأیید مقام ولایت بوسیلة مردم به آن رأی داده شد ، ضرورت برای این کار نمی بینم بر فرض اینکه این کار ضروری باشد ،مطالعة خیلی خیلی دقیقی می خواهد که نحوة انسجام این دادگاهها را با دادگستری موجود ما فراهم بکند بنابراین یک فوریت ویک بار در کمیسیون مطرح شدنش را مصلحت نمی دانم .
رئیس- آقای معادیخواه موافق بفرمائید .
معادیخواه – بسم الله الرحمن الرحیم. تعطیل حدود الهی از مسائلی است که به هیچ شکلی مجاز نیست یعنی در فقه اسلام هیچ محظوری وهیچ بهانه ای نم یتواند جلوگیری از عامل تعطیل حدود لهی بشود ،تا آنجائی که با این که د راسلام قاضی دارای یک شرایط بسیار سنگینی است که تقریباً این شرائط مشابه شرائط رهبری است د رمواردی ،ولی در عین حال اگر بخواهد به تعطیل حدود الهی منجر بشود .این خیلی تنزل می کند از آن مرتبه ،این کسانی که گوشه و کنار فقط نشسته اند ونق می زنند وهیچ هنر دیگری غیر از نق زدن ندارند، وتوجه ندارند که اگر دادگاههای انقلاب نبود، در این مدت هیچ کدام آنها نبودند،اینها یک سری بزنند به فقه اسلام و ببینند مسألة تعطیل حدود الهی درچه حدی رویش تکیه شده که حتی شبهه اینکه کار بجائی برسد که اگر بنا بشود امر دائر بشود بین تعطیل حدود و تفویض امر به فساق مؤمنین هم باز این شبهه جا دارد در فقه،بااینکه عرض کردم قاضی باید خیلی در رتبة بالائی باشد ،یعنی ما اگر شرایطی داشته باشیم که شرایط ایده آل و مطلوب باشد در آنوضع تقریباً عرض کردم در حد شرایط رهبری است .اما د رعین حال وقتی بخواهد حدود تعطیل بشود چون دیگر چیزی باقی نمی ماند ،مملکتی باقی نمی ماند،دینی باقی نمی ماند،همة ارزشها تهدید می شود،در اینجا حتی پای فساق مؤمنین هم ممکن است به کار کشیده بشود واز آنها استفاده بشود البته من وارد بحث فقهی آن نمی شوم،در هر صورت مسألة تعطیل حدود الهی را به هیچ وجه نمی شود تحمل کرد و مجلس شورای اسلامی یک لحظه هم حق ندارد که جلو این معنا را بگیرد . حتی بنده معتقدم طبق اصل 4 قانون اساسی باید دادگاههای انقلاب حدود الهی را اجرا بکنند و اصل 4 قانون اساسی به همه اصول قانون اساسی حاکم است ،نص است ،صریح هست ، حالا خود این اصل 4 قانون اساسی یکی از مسائلی است که همین آقایانی که این سؤالهای مکرر را می کنند به اصل 4 قانون اساسی توجه نمی کنند ودر موارد زیادی خلاف شرع مرتکب می شوند،آن بحثی است که اگر لازم شد در یک جائی با شورای نگهبان مطرح می شود . اگر قرار باشد یک نماینده بخواهد هر روز 10 تا سؤال مطرح بکند .
یکی از نمایندگان – راجع فوریت صحبت کنید (همهمه نمایندگان )
معادیخواه – بنابراین طبق اصل چهار قانون اساسی حتی دادگاههای انقلاب و لو اینکه مجلس هم تصویب نکند باید کارشان را انجام دهند واین اصل حاکم بر اصول دیگر است (یکی از نمایندگان – راجع به فوریت نیست ) در عین حال لازم است هر چه زودتر مجلس نظرش رادر این زمینه ابراز بکند تا بهانه گیر هاو آنهائی که نق می زنند فرصت بهانه نداشته باشند . بنابراین هر چه زودتر باید به این معنا رسیدگی کرد .
رئیس- عده حاضر در جلسه 184 نفر است .یک فوریتی طرح مطرح است ،کسانیکه با یک فوریتی طرح قرائت شده موافق هستند قیام بکنند.(اکثر برخاستند ) تصویب شد . خوب مایک ربع ساعت تنفس می دهیم ،خواهش می کنیم آقایان زود برگردند که امروز همة برنامه هفته را تمام کنیم .(زنگ رئیس ).
(جلسه در ساعت 10/10 دقیقه به عنوان تنفس تعطیل گردید ومجدداً در ساعت 40/10 دقیقه به ریاست آقای هاشمی رفسنجانی تشکیل گردید).
10- طرح سؤال آقای فاضل از آقای نخست وزیر در خصوص علت قطع رابطه با کشورهای اردن ومراکش
رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم .جلسه برای ادامه مذاکرات رسمی است ،دستور بعدی ،سؤال آقای فاضل از آقای نخست وزیر در مورد قطع رابطه با مراکش واردن است که آقای نوری که طبق نامة رسمی از طرف آقای رجائی به عنوان معاون پارلمانی وزارت خارجه به مجلس معرفی شده اند برای جواب تشریف آورده اند .آقای فاضل !سؤالتان را توضیح بدهید .
فاضل- بسم الله الرحمن الرحیم .در رابطه با این سؤال سعی می کنم صحبتم بیشتر از 5 دقیقه نشود که وقت مجلس محترم کمتر گرفته بشود، چون احترام خاصی برای وقت مجلس قائلم وخودم به سؤال خیلی از نمایندگان اعتراض داشتم .علت این سؤال نگرانی خاصی بود که در من ایجاد کرد واز هر یکاز نمایندگان که سؤال کردم نه از اصل خبر اطلاع داشتند ونه از صحتش ونه از علتش،می دانیم که ما به حکم تعهد اسلامی موظفیم که انقلابمان را صادر کنیم ،یکی از اشعه های تابناک اسلامی ما نفی حکومتهای انسانهاست ،چه حکومت فرد، چه حکومت گروه وحزب وچه حکومت خود مردم بر مردم،حکومت بر انسان مختص به خدا ست ،ان الحکم الالله،حاکم شرع حاکم بین الناس به شرع است نه حاکم علی الناس .این نکته را من معتقدم که دولتها به خوبی دریافته اند ان الشیاطین لیوحون اولیائهم ‹‹بااستراق سمع››وملتها اتفاقاً از این نکته بی خبرند،لذا دولتها سعی بیشتری می کنند،برای اینکه این معنا به جهان وملتهای محروممنتشر نشود . قطع رابطه با این دولتها،مخصوصاً بااین دو دولت نه د راثر خوددولتهاست .در رابطه با دولتها نیست که این دولتها نه فقط غیر اسلامیند بلکه ضداسلامی هستند . نتیجة ضد اسلامی بود نشان این است که ملتهایشان محروم ترند،قهراً ما موظفیم ملتهارا بیشتر متوجه کنیم ،آگاه کنیم ،من از مراکش اخبار حسی ندارم، لکن در اثر مسافرتهای مکرر به اردن محرومیت ها و فقرهای مختلف ملت اردن را به چشم دیده ام،فقرمادی ،فقر معنوی ،فقر فرهنگ اسلامی .سؤال اینجاست که با قطع روابط به این دولتهائی که مرتجعند ودشمن اسلامند وهمیشه با وسائل مختلفی که د راختیار دارند،از رادیو و تلویزیون ،مطبوعات ،و دوستان دروغ پرداز که چهرة اسلام رادر انظار ملتهای محروم و بی فرهنگ خودشان زشت جلوه میدهند آیا بهانه تازه تری به دست اینها نداده ایم ؟ که زشت چهرة اسلام را جلوه بدهند ؟ آیا به فکر این افتاده ایم که جبران کنیم این آثار نامطلوبی که در میان ملتها پیدا می شود ؟ با روحانیت این ملتها تماسی برگزار بشود با ائمه جمعات ،باگروههای اسلامی ،باهیأتهای رهائی بخش . امام جماعت همین اردن بود که اعلان حمایت از انقلاب اسلامی کرد و دچار زندان شد .نماینده رسمی بعضی از همین کشورها در تهران مگر نبود دکتر حسن فتح الباب که آمد واز شما استمداد رسمی کرد .ملتهای محروم این حق را به خودشان می دهند ،که آنها را حمایت کنید ،آیا این قطع روابط در چه ضوابطی بود؟ درچه چهارچوبی بود؟آن ضوابط و چهارچوبش مورد تأیید مرجع قانونگذاری بود ؟ در آخر آیا امام این ضوابط قطع روابط را تأیید کرده اند یانکرده اند ؟من منتظرم که نماینده دولت در این موارد توضیح بدهند .
رئیس- آقای نوری !شما یک ربع ساعت وقت دارید ، میتوانید توضیح بدهید .
نوری (معاون پارلمانی وزارت امور خارجه )- بسم الله الرحمن الرحیم .الحمدلله والصلوه و السلام علی رسول الله و اللعنه علی اعداء الله ،اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ،یاایها الذین آمنوا لاتتخذوا عدوی و عدو کم اولیاء تلقون الیهم بالموده …..برادر عزیزمان یکی از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی دو سؤال از دولت فرموده اند متن سؤال را بنده می خوانم .
سؤال اول: در حالیکه جمهوری اسلامی ایران شدیدترین نیاز خود رادر ایجاد و تحصیل روابط فیمابین خود و کشورهای همجوار منطقه احساس می کند .اتخاذ تصمیم مبنی بر قطع روابط با کشورهای اردن ورماکش اگر چنانچه نظام آنها ارتجاعی است برچه اساس بوده ،پذیرفتن شاه از طرف وبعد از شاه نشاندهنده خصومتهای فراوان دولت مراکش بوده، پذیرفتن شاه از طرف دولت مراکش و اعتناء نکردن نسبت به دولت انقلاب ایران وحتی توهین ها و اهانت ها نسبت به رهبر کبیر انقلاب مااز طرف شخص شاه حسن دوم ودر این مورد حتی نپذیرفتن عذر خواهی از طرف آنها و تقلیل دادن روابط خوداز سطح سفارت به کاردار،دلیل روشنی می تواند باشد برای اینکه از اول پیروزی انقلاب ما، حرکت دولت مراکش علیه انقلاب ما بوده است .دولت جمهوری اسلامی ایران براساس تعهدی که نسبت به جنبش های آزاد یبخش احساس می کند ،روابط خودش را با جبهة پولیساریو گسترش می دهد ونهایتاً از طرف دولت مراکش مواجه می شود با تقلیل رابطه از سطح کاردار به یک کارمند دفتری از جهت دیپلماسی که تنها فردی که مادر مراکش داشتیم ومراکش در ایران داشت یک فرد بصورت کارمند دفتری بود، موضع گیریهای مراکش دررابطة با جنگ ایران وعراق ودر رابطه با سخنان امام امت واگر یادتان باشد که همة برادران در نظرشان هست ،فتوای مفتیان مراکش که از جهت مذهبی می خواستند وارد بشوند وامام رادر سطح جهانی خدشه دار کنند ود راسلام امام حتی شبهه بکنند و سپس جریان ایران و عراق و جنگ ایران و عراق که برای خیلی ها روشن هست که کشورهائی هستند که عداوت دارند،کمک به عراق می کنند ولی رسماً اعلام موضع نمی کنند ولی مراکش از کشورهائی است که اعلام موضع خصومت در قبال ایران کرد .آیا واقعاً بایک نفر کارمند دفتری که ما در آنجا داشتیم می توانستیم انقلابمان را صادر بکنیم ؟وآیا نادیده گرفتن این برخوردهائی که مراکش داشت نسبت به انقلاب ما،نسبت به رهبری انقلاب مادر جریان جنگ ایران و عراق و امثال این، می تواند بدون عکس العمل بماند؟ این باعث شد که نسبت به مراکش آن یک نفر کارمند دفتری هم فرا خوانده بشود و قطع رابطه بشود، چون رابطه حداقل باید منهای مسائل اسلامی و شرعی که برا یما مطرح است روابطی باشد که حافظ منافع ماباشد نه اینکه خصومت را دامن بزنی ، حداقل عکس العملی که دولت ایران می توانست نشان بدهد این بود .در رابطه با اردن من آیه ای که اول صحبتم خواندم این بود که مؤمنین نمی توانند با آنهائی که اعلام عداوت با آنها می کنند و جنگ علیه شان آغاز می کنند مودت و دوستی داشته باشند .در جنگ ایران و عراق به همه روشن است که عراق واردن طرف ما هستند وهمانگونه که عراق خط مقدم جبهه را دارد اداره می کند، خط پشت جبهه را اردن دارد اداره می کند وفکر می کنم براساس اصل 155 قانون اساسی باشد که سیاست خارجی جمهوری اسلامیایران تشریح شده ودر آنجا در یک پاراگرافش می گوید:‹‹و روابط صلح آمیز متقابل بادول غیر محارب ؛ روابط اصولاسیاست خارجی جمهوری ایران براساس روابط صح آمیز با دول غیر محارب می تواند استوار باشد و دولت اردن سابقه اش برای همه مشخص است و در دوران جنگ هم برای همه مشخص بود که من گشه ای از خصومتهائی که دولت اردن در جنگ با ایران داشته اشاره می کنم رئیس مجلس اردن پیروزیهای ارتش عراق را تبریک می گوید، رئیس مجلس عراق وارد اردن شده و طارق عزیز دریک مصاحبه مطبوعاتی در امان یادآور می شود که ملت و رهبر عراق برای همیشه موضع تاریخی ملی ملک حسین رادر حمایت از عراق از یاد نخواهدبرد. ملک حسین دریک مصاحبه مطبوعاتی می گوید اردن نمیتواند موضع تماشاگر در این درگیری را داشته باشد زیرا آنچه بین ایران و عراق می گذرد مستقیماً بما ارتباط دارد ،این حق است که از خاک و آب خود دفاع نماید مجلس مشورت ملی اردن دریک جلسه فوق العده حمایت قاطع خود را از عراق اعلام می دارد ،ملک حسین دریک مصاحبه می گوید مادر منازعات ایران و عراق بی طرف نیستیم وضمن آنکه کاملا با عراق هستیم تلاش خواهیم کرد تا حقوق کامل عراق در شط العرب وجزیره سه گانه متعلق به دولت امارات متحده عربی مسترد شود ،در مورد کمک های نظامی وی پاسخ داد که این احتمال وارد است بویژه آنکه مسأله مربوط به موجودیت مابعنوان امت واحد می باشد .ملک حسین چندین بار با مقامات بلند پایه نظامی به عراق سفر نمود، ملک حسین اعلام کرد که پیروزی عراق برایران پیش در آمد پیروزی اعراب در فلسطین می باشد .ملک حسین حمایت از عراق را به مفهوم حمایت از وحدت هدف و سرنوشت می داند،ملک حسین خطر ایران را برای عراق واردن همانند خطر صهیونیسم برای فلسطین و اردن می نامد، پایگاههای هوائی اردن بعنوان آشیانه های هواپیماهای عراق استفاده شده ،هلیگوپترها و هواپیماهای اردنی اسلحه و مهمات از اردن به عراق حمل نمودند، تعداد زیادی کامیون برای حمل مواد استرتژیک از عقبه به عراق بکار گرفته می شود ،نخست وزیر اردن به کلیه کسانیکه از دستورات دولت در رابطه با حمل و نقل کالا از اردن به عراق سرپیچی کنند شدیداً اخطار می نماید .رسانه های گروهی اردن مردم را تشویق به دهداء خون مینمایند، کشتی های فراوان برای دادن اسلحه به بندر عقبه وارد می شوند
وتنها کشتی هایئ که محموله برای عراق دارند تخلیه می شوند، جنگنده های اردنی حفاظت مناطق استرتژیک غرب عراق را به عهده می گیرند،اردن روزانه 50 تانکربنزین هواپیما از پالایشگاه رزقا به عراق ارسال می دارد ، ملاقاتهای سیاسی ،مسافرتهای مرتب دیپلماتیک بین اردن وکشورها برقرار است که نمایندگی عراق رادر مسافرتهایش به عهده دارد . برااینکه همه را علیه ایران متحد کند خیلی مشخص است .مسأله ای که برادرمان مطرح فرمودند این بود که آیا قطع رابطه کردن با این کشورها ضرر ایران از جهت صدور انقلاب ندارد ؟ مشخصاً مااگر بتوانیم یک پایگاه صدور انقلاب درکشورها داشته باشیم بهتر میتوانیم فعالیت کنیم ولی مسأله این است که اصلا سفارت ماویا محلی که مادر آنجا داشتیم ویک نفر یا دو نفر کارمند داشته که به کارهای دفتری آنجا تنها می رسد وشاید در بعضی مواقع الان هم به صورت حافظ منافع آنجا موجد باشند ، اینها افرادی نمیتوانند باشند که انقلاب را صادر کنند برای آن باید فکر اساسی در رابطه با سیاست خارجی مجلسایران داشته باشد و وزارت امور خارجه ،کمیسیون مجلس وخود مجلس تصمیم بگیرند که چه باید بکنند وی اینکه ما فکر کنیم با داشتن یک نفر در سفارت خانه مراکش ویا یک نفر د راردن ما انقلابمان را میتوانیم صادر کنیم ویا ما می توانیم با تمام مردم آنجا ویا آزادیخواههای آنجا در تماس باشیم ،این چنین نیست ،بر همین اساس شاید باشد که از اول انقلاب جبهه های آزادیبخش در ایران دفتر باز کرده اند .ماباید در آن مراکزی که نمی توانیم از طریق داشتن دفتر سیاسی فعالیت کنیم ،در آنجاها وظیفه داریم کهاز طریق جبهه های آزادیبخش آنجا فعالیت داشته باشیم وباید آنرا گسترش بدهیم و والا فکر کنیم به واسطه داشتن یک نفر،دو نفر فکر نمی کنم چنین چیزی باشد .البته سوالی که برادرمان صباغیان مطرح فرموده اند،سؤال جدائی است که باید جواب جدا هم داده بشود .سؤال بشود جواب جدا هم داده بشود .سؤال بشود جواب میدهیم ،البته جواب دارد .
رئیس- در دستور امروز نیست .
نوری- بله، در دستور امروز نیست .
صباغیان –سؤال کرده ام که آیا با عراق بطور رسمی قطع رابطه شده است یا نه ؟
نوری- آن جنبه سیاسی دارد ،البته آن یک سؤال جدائی است ولی برای اینکه روشن باشید لااقل اشاره می کنم به اینکه در رابطه با عراق یک جریان سیاسی است که مارا بازداشته از اینکه موضع بگیریم و آن جریان سیاسی این است که جنگ را عراق شروع کرده ولی در سطح جهان می گویند ماشروع کردیم .جنبه تبلیغاتیش مهم است آنجا.
رئیس- این مسائل اینجا مطرح نیست ،به خود سؤال بپردازید .
نوری- واما سؤال دومی که شده ،برادرمان سوال کرده اند من متن سوال را باز اشاره می کنم به آن . سوال شده که :‹‹چرا یک چنین تصمیمی به مجلس گفته نشده ؟››
رئیس- این مورد هم در سوال بود؟
نوری- بله .
رئیس- خوب توضیح بدهید .
نوری- سوال شده که چرا از مجلس سوال نشده ؟‹‹و چرا در رابطه با 10 دستگاه اتومبیل تصمیم گیریش به مجلس میاید ولی در رابطه با چنین مسأله مهمی تصمیم گیریش به مجلس نیامده ؟›› فکر می کنم در رابطه با آن مسائلی که مجلس آمده منع قانونی موجود بوده که به مجلس آمده برایاینکه مطرح بشود ولی در رابطه با قطع رابطه با سفارت اردن ویا مراکش ،تحریم قانونی یا خلافی انجام نشده اگر تخلف قانونی است مدرکش را ارائه بدهید تا نسبت به آن فکر بشود .اصولا همینطور که شاره فرمودید،جناب آقای فاضل امیدواریم که باصطلاح روابط ما بعداز اینبراساس همان روابط اسلامی و انسانی برقرار بشود و روابط بین ملتها باشد و بیشتر مااینجا پاسخگوئی به سؤالات باشیم دررابطه باداشتن روابط ونه نداشتن بادولتها چون این روابط عمدتاً رابطه ای است که می تواند با دولتها باشد البته ملتها عرض کردم آن در رابطه با سیاست خارجی ماست و وزارت امور خارجه که باید انجام بشود ،اصولا اگر در نظرتان باشد با مصرما چرا قطع رابطه کردیم ؟ شخص امام هم دستور فرمودند که قطع رابطه بکنیم ،عمدتاً با کشورهائی ما قطع رابطه می کنیم ، کشورها برچهار دسته برای ما،برادر ،دوست ،کشورهائی که روابط عادی با آنها داریم ومتخاصم ،آنهائی که اعلام موضع خصومت د رقبال ما می کنند،اگر در قبال اینها ما هیچگونه موضعی نداشته باشیم ،اصولا کشورهای دیگر هم باین کار جری می شوند،این کار یاست خیلی عادی ،برایایران هیچ مسأله ای هم ایجاد نمی کند،فحاشی کنند،توهین کنند شدیدترین موضع خصومت را داشته باشند وما هم د رکوشرمان یک مرکز اطلاعاتی در اختیارشان بگذاریم که از اینجا اطلاعات را جمع بکنند بصورت منبع بفرستند آنجا کارشان را انجام بدهند،این است که ما نسبت به کشورهای متخاصم که مراکش واردن هم جزء آن دو تاکشور حساب می شوند که اعلام موضع خصومت کرده اند ومخصوصاً اردن که محارب نسبت به ما هم هست می بایست قطع رابطه می کردیم ودر خدمتتان هستیم سوالی بود بفرمائید .والسلام علیکم .
رئیس- متشکر،آقای فاضل شما 10 دقیقه وقت دارید اگر چیزی می خواهید بفرمائید .
فاضل- بسم الله الرحمن الرحیم ،باتشکر از برادرمان آقای نوری ،عرض کنم که فکر می کنم جواب ایشان را چه تعبیر کنم ،جواب نبود یا خیلی واضح بود این مقدار که احتیاجی به گفتن نداشت، آیه ای هم که ایشان خواندند،آیه دلالت بر قطع روابط دوستانه است وموضوع بحث هم قطع روابط دوستانه نیست ،روابط از قسم سوم است که ایشان چهارم قسم کردند،روابط عادی بود .خود دولتهاهم که من عرض کردم اینها دشمنند،اعلان جنگ گرم، مراکش اعلان جنگ سرد،شدیدترین انواع جنگ را اینها با ما دارند .سوال از حقی بود که ملتها دارند و وظیفه ای که ما نسبت به مردم مسلمان داریم .واما نگرانی من از این جهت بود . چون سالها اثرات مطلوب ونامطلوب این قطع و وصل های دولتها ار من به چشم د رمردم عادی کوچه بازار این کشورهای اسلامی دیدم احساس می کردم چه آثار خوب و بدی درمردم می گذارد لذا نگرانیم از این جهت بود که مبادا ادله ای که دولت مورد اعتماد ما،حتماً مورد اعتماد ماست جنگ، لیاقتها را ابراز کرد، مخصوصاً لیاقت دولت را وما اعتمادمان به قبل از جنگ بیشتر شد چون کشورهای متعددی که د رحال جنگ نیستند ودچار دشمن نیستند گرانی وکمبودشان بیشتر است بگذرم،این مقدار را اعتماد داریم به دولت که ادله قانع کننده ای برای خودش دارد .نگران این بودیم که مبادا این ادله قانع کننده با واقعیتهای موجود خارج تطبیق نکند اما راجع به اطلاع مجلس ،باید عرض کنم که این خبر قطع روابط درست روزی منتشر شد که همین لایحه تغییر نوع ده آمبولانس به مجلس آمد، ملت هوشیار ما دولت را وابسته به مجلس می داند وخود دولت همهمینجور،سؤال منهم این نبود که دولت خلاف قانون کرده باشد ،نه ،در امور مالی دولت موظف است که از مجلس اجازه بگیرد سوال من این بود که د رچنین مواقعی حتی مردم بازار یادانش آموزان از اخبار منتشره اطلاع دارند،نمایندگان در اثر کار مجلس و بیرون هم بعلت مراجعات مردم ومطالعات حتی از اخبار دست چندم هم بی اطلاعند د رنتیجه مورد سوال قرار می گیرند،تأیید کنند چون یک مرجع رسمی هستند ممکن است خبر درست نباشد تأیید نکنند،یک نوع ضعف بزرگی برای مجلس است ،از این جهت من انتظار داشتم که حداقل مجلس در اطلاع باشد لذا بوسیله برادرمان آقای نوری از دولت خواهش می کنیم ، پیشنهاد می کنم ،انتظار دارم ایشان یاد داشت کنند اگر دولت پسندید انجام بدهد و آن اینکه بین دولت ومجلس یک رابطه خبری برگزار بشود حالا یا حضوری یا کتبی .از چند جهت برای خود دولت مفید است یکی اینکه نمایندگان مجبور نمی شوند سوال کنندو وقت مجلس و دولت را بگیرند .دوم …
رئیس- از موضوع خارج نشوید .
فاضل- دوم اینکه از اخبار مطلع باشند .
رئیس- آقای فاضل از موضوع خارج نشوید .
فاضل- راجع به سؤالم است . بخش دوم سؤالم است که نمایندگان بتوانندتوجیه کنند چون نمایندگان د رمتن مردم ودرمیان مردم هستند،کارهای دولت را توجیه کنند ثالثاً از سوابق لوایحی که در مجلس مطرح میشود خبر داشته باشند و بتوانند با اطلاع بیشتر رأی صحیحی بدهند ولوایح دولت مورد تأیید مجلس قرار بگیرد و السلام علیکم و رحمت الله .
11-طرح سؤال آقای یونس محمدی از آقای وزیر راه و ترابری در خصوص علت عدم تخلیه بندر خونین شهر قبل از حمله کفار بعثی عراق و ارجاع آن به کمیسیون
رئیس- سؤال بعدی ،سؤال آقای یونس محمدی است و از وزیر راه که آقای مهندس کلانتری هم برای جواب تشریف آورده اند،آقای یونس محمدی سؤالتان را توضیح بدهید .
یونس محمدی – بسم الله الرحمن الرحیم . قل الحق ولو علی نفسک ،حق را بگو اگر بر علیه خودت باشد عموماً وقتی یک کشور انقلاب می کند، استعمارگران برای کوبیدن آن انقلاب فشارهای مختلفی وارد می کنند واز حیله های مختلفی استفاده می کنند .ملت ما که انقلاب کرد و انقلاب ما از جنبه هائی به پیروزی رسید وهر روز گام بیشتری در جهت پیروزی برمیدارد استعمارگران وایادی آنها هر روز به نوعی تازه با این انقلاب مبارزه کرده اند .یکی از انواع فشارها،فشار سیاسی است ودیگری فشار اقتصادی ودیگری فشار نظامی است .که از این سه حربه بر علیه انقلاب ما استفاده شد . در زمانیکه ملت ما و مملکت ما در محاصره اقتصادی بود وکارخانه های ما به مواد خام بسیار نیازمند بودندو بازار مابوسایل و ابراز بسیار نیازمند بوددر تاریخ 30/6/ یعنی در آغاز جنگ تحمیلی 302 هزار تن،(خواهش می کنم توجه کنید 302000 تن ) کالا در بندر خونین شهر از بین رفت در حدود 460 دستگاه ماشین تویوتا، مواد اولیه برای روغن نباتی بمقدار بسیار فراروان ،16 کشتی که د راسکله ها د رحال تخلیه باربودند دوبه های بسیار فراوان مملو از بار، لنج های بسیار زیاد. واگر پیش بینی می شد ،این همه مملکت ضرر نمی کرد،ومخصوصاً با توجه به این مسأله که مادر محاصره اقتصادی بودیم و فعلا هم از جهاتی هستیم ونیازمند به این چیزها بودیم ،تقاضای من این است که برادرمان آقای وزیر راه و ترابری جواب بدهندوطوری باشد که رفع مسؤولیت نباشد زیرا همه ما نزد پروردگار مسؤولیم ،فعلا عرض ندارم .
رئیس- آقای وزیر راه شمایک ربع ساعت فرصت دارید که توضیح بفرمائید .
موسی کلانتری (وزیر راه و ترابری )- بسم الله الرحمن الرحیم .البته اگر برای رفع مسؤولیت باشد وظیفه سازمان بنا د رکه جزو وزارت راه است اینجا نوشته شده است و آن بندی را که مربوط به تخلیه است من خدمت خواهران و برادران میخوانم .
‹‹اداره امور تخلیه و بارگیری وحمل ونقل کالا در محوطه بنادر و انبارداری در بنادر کشور (یعنی د رمحوطه بنادر ) به عهده سازمان بنادر و کشتیرانی است .(یعنی جمله ای که میشود رفع مسؤولیت کرد واما همانطوری که برادر عزیزمان اشاره فرمودند درست حدود 302 هزار تن کالا به اضافه /16 کشتی که همه هم پر از محصولات مختلف بوده در این بندر تقریباً از بین رفت و روزی هم که این بندر یکبار تصرف شد ومجدداً برادران ما این را از عراق ها پس گرفتند من آن روز در خرمشهر بودم که بسیاری از این کالاها داشت میسوخت (آن هائی که سوختنی بود )و بسیاری دیگر همینطور ریخته بود .ومن میدیم که هیچ چاره ای نداریم به جز اینکه آنجا نشسته بودیم و تماشا میکردیم .البته آنروز آقای خلخالی هم با یک تعدادی دیگر آنجا بودندو قصد حمله به شلمچه را داشتند که بعد دیگر من خبر دار نشدم که چه کردند وبعد همان شبی هم بود که از آنجا هم عراقی ها ادعا کرده بودند که بندر را تصرف کرده اند وایشان مصاحبه ای داشتند از آنجا که نه اینطور نیست وواقعاً هم آنروز بندر را پس گرفته بودند که ایکاش ما میتوانستیم آن را نگه داریم و مجدداً از دست ندهیم که یکی از لطمه هائی که بما خورد همین از بین رفتن کالاها بود .بسیاری لطمه های دیگر هم به ما خورد جمع افرادی که من آنجا دیدم شاید سیصد نفر هم نبود (از یک شهر چند ده هزار نفری ) این است که شما ببینید سیصد هزارتن کالا در شهری که راه اصلیش بسته شده است ،زیر گلوله های توپ هم بود (جناب طبسی هم اتفاقاًآنروز آنجا بودند و البته با هم رفته بودیم )و ببینید حالت تأسف ما را که میدیدیم بیت المال این چنین دارد از بین میرود وبعد که تصرف شد آنهائی هم که سوخته نشده بود به غارت رفت .در هر حال تأسف همه ما به جائی نمیرسد . من مطلبی را که مربوط به سازمان بنادر بود عرض کردم ،البته شرح وظایف سازمان بنادر مطالب دیگری هم هست که چون مربوط به تخلیه نمیشود من نمیخوانم که وقت آقایان را بگیرم اما علت اصلی این مسأله دریک چنین بندری که شانزده اسکله دارد معمولا در همین حدود کالا همیشه هست یعنی طبق آماری که ما داریم سیصد هزارتن معمول چنین بنادری است .وتی قرار شدبندر امام تخلیه بشود حدود پانصدهزارتن کالادر آن بود وعلت هائی که این ها جمع شده بودند به سازمان های مختلفی مربوط میشود .یعنی مربوط به یک مجموعهاست .یک دلیل اصلی (به همان چهل وچند دلیل ) که میگویند چرا شلیک نکردید؟ گلوله نداشتیم :1- غافلگیری مسأله بود یکدفعه خرمشهر بدست دشمن افتاد ویکدفعه راه های آن قطع شد . میدانید که بسیاری از مردم حتی نتوانستند خانه هایشان را خالی کنند اساس خانه مردم رفت . حالا شما فکر کنید که سیصد هزار تن کالا در وضعی که جنگ هست وراه اصلی هم بسته شده است ویکروزه هم راه را گرفته اند . واقعاً هیچ چاره ای نداشتیم و (عدهای از نمایندگان – چرا قبلا نکردید؟) علت آن این است که خالی نشده بود،این ها را من ردیفاً خدمت تان عرض میکنم از موقعی که این کالاها در بندر مانده بودند در شورای انقلاب تصویب نامه ای گذشت که کالاهای متروکه را کمیته ای به آنجا برود وشروع به تخلیه آنها بکند .مقدار زیادی از آنها را هم موفق شدند و تخلیه کردند بعد به دلیل همان ناامنی و دلائل کم شدن واردات به خرمشهر تعداد کشتی ها کمتر فرستاده میشد .فشارهای مختلفی بود که تمام گذران زندگی مردم خرمشهر از بندر است حتماً باید تعداد کافی کشتی در بندر باشد که در آمد این شهر از بین نرود .ما به هیچ وجه پیش بینی نمی کردیم که یک ماه بعد این بندر به دست دشمن خواهد افتاد فکر مکردیم که بندر خرمشهر باید فعالیتش را داشته باشد وگرنه باید از شش ماه پیش ما شروع به تخلیه میکردیم واگر سه ماه دائم کار میکردیم شاید میتوانستیم سیصد هزار تن کالا را تخلیه بکنیم البته اگر تمام این موانعی که عرض میکنم رفع میشد بهر حال یک مقداری از کالاهای متروکه را تخلیه کردند بعد به دلیل همین فشارها که این بندر باید فعال بماند که گذران زندگی مردم ا زاین جا است مجدداً کشتی هائی فرستاده شد که وقتی بندر تصرف شد 16 کشتی در آنجا بوده است یعنی شما بدانید که اگر سه روز قبلش هم این پیش بینی میشد که اینجا بسته خواهد شد وهیچ چاره ای نخواهد بود اقلا این کشتی ها را خالی میکردند و صاحبان کشتی فوراً سوار میشدند وروشن میکردند .زیرا خالی کردن کشتی کاری ندارد نه بارگیری میخواهد ونه کامیون میخواهد ونه چیز دیگری ،فقط چند ساعت راه است . خود کشتی راه می افتد واز دهانه خلیج فارس هم میتوانسته است که خارج بشود این است که ملاحظه بفرمائید حتی این کشتی ها هم غافلگیر شدند وماندند و الان هم ماه ها است که د رآنجا گیر کرده اند . حالا ممکن است این را سؤال کنند که چرا پیش بینی نشد؟ من واقعاً جواب ندارم که چرا نتوانستیم پیش بینی کنیم .اما علت اینکه اینهمه کالا میماند .من بارها عرض کردم که دو دلیل عمده است :
1-سودجوئی .
2-کاغذ بازی.
که متأسفانه کاغذ بازی هنوز هم که هنوز است دقیقاً از بین نرفته است . البته این جا وظیفه دولت که پیش بینی این مسائل است و ارائه به مجلس است شده است که ان شا ء الله در بودجه جدید هم که خدمت تان ارائه خواهد شد خواهید دید که واقعاً تاجائی توانسته ایم پیش بینی کردهایم که کمتر بشود . آنهائی هم که مربوط به خوددولت وخود وزارتخانه بوده است بحد اقل ممکنرسیده است .ولی همانطوری که عرض کردم متأسفانه هنوز که هنوز است از بین نرفته است و چون این مبحث جدائی است من د راین جا زیاد وقت نمی گیرم .یکی از دلائل تندتکان نخوردن د رچنین جاهائی کاغذ بازی است .گمرک در آن موقع حتی به وزارت راه اجازه نمیداد که کالای خودش را برود واز گمرک خارج کند و ببرد . یا یکدفعه می بینید که به استاندار اجازه نمیدهند مثلا برگ سبزش یا برگ قرمزش یا کاغذ بانکی اش ،ترخیصیه اش و چه و چه و ازا ین حرف ها…این مسائل عمدهایاست که آنطور که اشاره فرمودند میتوانسته است مثلا وانت ها را خیلی راحت استارت بزنند وبیرون ببرند .
یکی از دلایلش این است واما آن سودجوئی که عرض کردم بسیاری از صاحبان این کالاهای عمده آن هائی بودند که قبل ازانقلاب وارد کرده بودند وارزش را هم خارج کرده بودند ویا خودشان نبودند که بیایند وتحویل بگیرند .کالا متروکه شده بود و بیرون برده نشده بود ویا بعد از انقلاب یک سری کالاهائی خریده بودند وارز را خارج کرده بودند حالا بدلیل اضافه شدن سود بازرگانی حق انبارداری و دلائلی این چنین اصلا دیگر صرف نداشت که بیرون ببرند واین کالاها متروکه شده بود .البته سابق براین هم رسم بوده (اینطور که من شنیده ام) که خودشان کالایشان را میگذاشتند تامتروکه میشد و ساخت وباخت میکردند ومی آمدند این کالاها را از طرف آن دستگاه به جراح میگذاشتند وصاحب کالا میرفت ومثلا آن را به یک دهم قیمت میخرید .این هم یک بحث سودجوئی ،باز برای این که احتکار بکنند چه جائی امن تر از انبارهای آنجا؟اولا ده دستگاه باید به آن برسد و هزار نوع کاغذ بازی دارد .هر کسی برود وبخواهد بفهمد که چرا این کالا اینجا مانده است بعداز یک هفته دوندگی پشیمان میشود و ول میکند وهیچکس نمی فهمد که چرا این کالا احتکار شدهاست یا احتکار نشدهاست . یک واقعیت هائی است که باید عرض بکنم این است که یک انباری بودهاست برا ینگهداری کالای افرادی که به هزار ویک دلی نمی خواستند به بازار ببرند یا میخواستند آن کالاها بماند وبعد از /4 ماه گران بشود یا میخواستند بماند ویک بخشودگی به آن ها بخورد یا میخواستند بماند (خیلی عذر میخواهم ) ومثلا بختیار برگردد واین را برایشان ترخیص بکند وبا هزار دلیل دیگر بهر حال کسانی بوده اند که حتی عمداً هم کالایشان را خارج نمیکردند ودر صورت تصمیم به خروج شماحساب کنید که سیصد هزار تن کالا است وحساب کنید که شمااگر میخواستید این ها را با کامیون هم خالی بکنید ،/30 هزار تن کامیون و تریلی باید این کالا را خالی میکرد . حالا شما حساب کنید در بندر امام که نه راه هایش در دست دشمن بود نه بمباران و گلوله باران به آن صورت میشد برای خالی کردن این بندر شاهد هستید که از رادیو چقدر اعلامیه خوانده شد تازه این بعد از بلائی بود که د رخرمشهر به سرما آمده بوددیگر آن هائی که مته به خشخاش میگذاشتند ومی گفتند این برگ سبزش نیامدهاست و وزارت راه حق ندارد این را خارج بکند دیگر کوتاه آمده بودند،در بندر خونین شهر (این بلا که سرمان نیامده بود)همه فکر میکردند که (بخصوص آن معتقدین به کاغذ بازی )همه این مراحل قانونی باید طی بشود یعنی /40 روز باید دنبال این کاغذ نوشتن ها بروید تا بتوانید از خرمشهر کالا خارج بکنید .همه این کارها را هم میکردید درخرمشهر شما نمیتوانستید 30 هزار کامیون ببرید واین راخالی بکنید ،تمام کارکنان و کارگرانش فرار کرده بودند .اصلا آنجا پرندهای پرنمیزد با چه وسیله ای این را بار کامیون میکردید؟ یابا کدام کامیون بیرون می بردید؟ واز کدام راه می بردید؟ این است که من کل مسأله را خدمت برادران عرض کردم آن پیش بینی هم که فرمودید اگر ما مقصر هستیم که از /3 ماه پیش یا حتی از دو روز پیش ، پیش بینی نکردیم .بله این سؤال جدائی است که چرا پیش بینی نکردیم ؟ خرمشهر تصرف میشود هیچ چاره ای نبود مگر حفظ خرمشهر اگر میخواستیم این کالاها را حفظ بکنیم در آن شرایط برادر خالی نمیتوانستیم بکنیم باید همه مان جمع میشدیم ومی ایستادیم آنجا نمی گذاشتیم که یک وجب هم از خرمشهر تصرف بشود گرنه بنظر من خراب شدن یااسکان یک عراقی در خانه ما الان درخرمشهر به اندازه تمام این کالاها ارزش دارد که الان 6 ماه است در آن جا نشسته اند و جا خوش کرده اند .و این را هم عرض بکنم که د رطول 6 ماهی که از اول سال تا شروع جنگ بوده است /840 هزار تن بار به این بندر وارد و خارج شده است ،آقای هاشمی این سوال را هم جواب بدهم ؟
رئیس- سوال از کیست ؟شما فقط بهمان سؤال میتوانید جواب بدهید یعنی سؤال آقای یونس محمدی و دو دقیقه دیگر هم بیشتر وقت ندارید .(وزیر راه و ترابری – خیر ،تمام شد ) خوب پس سوال دیگری را نمی توانید جواب بدهید .
محلاتی- اگر ممکن است جواب بدهند که وقت مجلس دوباره گرفته نشود .
رئیس- چون این سوال دردستور امروز مانیست نباید جواب بدهند ولیکن اگر مججلس موافق است که ایشان جواب بدهند ایرادی ندارد میتوانند ایشان توضیح کوتاهی هم به سؤال آقای محلاتی بدهند بفرمائید .
وزیر راه – البته من فراموش کردم که تمام مکاتبات این مدت را که اجباراً کاغذ بازی هست خدمت ایشان میدهم که چقدر سازمان بنادر فشار آورده است به صاحبان کالاها و چندین بار بخشودگی زده است روی انبارداری و غیره که بیایند و ببرند ومتأسفانه بیشتر این تجاری که صاحبان کالاها بوده اند نیامده اند که ببرند و مدارک تمام این ها موجود است .در مورد راه های مرزی قبلا از من سوال شده بود که نتوانستیم جواب بدهیم اولا من خدمت تان عرض بکنم که اسفالت مسأله ای نیست که امروز ما تصمیم بگیریم و فردا بتوانیم اینکار را بکنیم ،شما اگر یک کارخانه اسفالت بخواهید وهیمن الان از یک جائی باز کنید و بروید در یک جائی که آرام هم هست نصب بکنید حداقل دو ماه کار دارد و جنگ های مرزی ما را هم که خوب،همه آقایان میدانند سه ماه و شش ماه هم که طول نکشید د رعرض چند روز می گفتند که این جاده تصرف شد آن یکی را پس دادند دیگری را پس گرفتند ومادر آن مدتی که یکدفعه تب اسفالت در آنجا داغ شد هیچ کاری نمیتوانستیم بکنیم کم این که الان شما میتوانید بفرمائید که راه های مرزی سیستان و بلوچستان را از حالا اسفالت بکنید که د رآینده این چنین گیری نداشته باشد .یک چنین قدریت ما نداریم که یکدفعه هزار کیلومتر در یک مرز را ما بتوانیم اسفالت بکنیم ، چند جا را برای ما مشخص کرده اند که د رمرز اسفالت بکنیم وما هم با امکانات خودمان کردیم ولی اصل مطلب را مکاتباتش را من دارم مدتها با برادرمان آقای سحابی هم سر این مسائل من دعوا کردم هیم کاذ بازی هم یکی از آن نکاتی است که بارها وقت ما را گرفته است از جمله د رهمین راه های مرزی و ایشان اشاره کرده بودند در آن روزی که من تا حدودی یادم است که وزارت راه این اجازه را داشته است که اینکار را بکند . بنده عرض میکنم که خیر اینطور نیست . کاغذ بازی اینطوری است که مثالش را میزنم ،من میامدم خدمت آقای سحابی و می گفتم آقای سحابی (یعنی به عنوان رئیس سازمان برنامه ) ما این اشکال را داریم این را برای ما حل بکنید ایشان می گفتند که چشم میبردند از کارشناسانشان سوال میکردند پس فردا می آمدند ومی گفتند آقا این اشکال تو جوابش در صفحه /17 کتاب فلان این است وزیر آن را هم خط می کشیدند ومی گفتند جواب شما است . ما خوشحال میشدیم که مسأله حل شد میرفتیم به ذی حسابمان یا مسؤول مالی مان یا به مسوول فنی می گفتیم آقا تو که اینقدر ناواردی تو چرا اینکاره شدی جواب شما این است واینجا است او هم میرفت وبا کارشناس هایش صحبت میکردوپس فردا می آمد و /17 ورق دیگر میزد ومیگفت آقای وزیر. (البته رویش نمیشد که بمن بگوید تو ناواردی ) می گفت که شما جوان هستید ببینید در صفحه 37 نوشته است که آن ماده به درد نمیخورد .می آمدیم وبه آقای سحابی می گفتیم که برادر سحبی در صفحه /37 نوشته است که (آخر چرا شما ما را اذیت می کنید ) اینکار بدرد نمیخورد .نگاه میکرد ومیگفت خیلی خوب بگذارید بروم و برایش راهی پیدا بکنم . میرفت ویک هفته بعد تشریف می آوردند وگاهی هم یک ماه بعد و یک /37 ورق دیگر میزد ومیگفت پسر جان توکار بلد نیستی ببین این صفحه 137 مادة /22 و فلان .. این جواب کار تو برو ویک دعوائی هم با آن ها بکن آن ها تو را اذیت می کنند .ما میرفتیم خدمت آن دوستان وایندفعه دیگر حسابی ومحکم به آن ها می توبیدیم که شماها اصلا استفاده بدهید در این صفحه 137ماده / 22 آن … شما که اینکار هستید باید بدانید واین جواب مشکل شما،البته خیلی اوقات هم چون این مراجعات معمولا از استان ها تا برود به استان و برگردد حسابش را بکنید ،که در حدود یک ماه هم این مسأله در راه بود ومیدیدیم که خود مدیر کلمان راه افتاده است و البته در آن موقعیت جنگ هم ما با هزار بدبختی او را پیدا کرده بودیم ومیدانید کهد راداره راه مدیر کل شدن یعنی چه . می آمد کلاهش را زمین میگذاشت و استعفایش را هم میداد ومیگفت من تو را خیلی دوست دارم ولی دیگر نمیتوانم کار کنم . شما مرا مسخره کرده اید وچه کرده ایدو چه کرده اید .ذی حساب من در صفحه 732 ماده /242 این را پیدا کرده است که نمیشود واین را من خیلی جدی عرض میکنم شاید 70 درصد وقت ما (یعنی واقعاً اگر شورای انقلاب نبود فاتحه ماخوانده شد ه بود . چون یک چیزهائی ویک ماده هائی تصویب میکرد و مسائلمان حل میشد ) صرف مبارزه با این کاغذ بازی ها با سازمان برنامه با ما در راه مرزی نتوانستیم بکنیم .اگر ما میخواستیم یک قران گران تر حساب بکنیم که آقا این جا جنگ است توپ می آید وتانک می آید و فلان می آید باید وزارت راه مراجعه می کنند بنده با دهاتی و برادر روستائی ام سروکار دارم و طرف است .آن در آنجا شت میز نشسته است ومیگوید آقا به این دلیل و به این دلیل نمیشود بخصوص آن موقع و الان هم من این جا عرض می کنم که هنوز متاسفانه این مسائل کاملا از بین نرفته است و بسیاری از آن ها کمک شما برادران عزیز را لازم دارد که ان شا ء الله ما این ها را خدمت تان خواهیم آورد واز ان ها دفاع هم خواهیم کرد البته این جواب راه های مرزی نشد من باید بگویم که در مورد راه های مرزی در حدود /70 کیلومتر مااسفالت کرده ایم تماماً با اکیپ های داوطلبی که از مشهد و فارس و اصفهان و تبریز داوطلبانه از ادارات راه رفته اند یعنی هیچ پیمانکاری را ما نتوانستیم به آنجا ببریم یک تعدادشان شهید شدند یک تعدادشان در آن جا زخمی شدند و اسیر شدند و چه شدند. فقط چهار تا دستگاه سنگ شکن ما در آن جا گیر آن ها افتاد یعنی شما در آن تنگاب کهنه ونو(نمیدانم نماینده قصر شرین این جا هست که شهادت بدهد؟)آسفالت ما نصفه کاره بود که آمدند و تصرف کردند وحتی من خودم رفتم یک تانکر ما راهم با موشک زده بودند واز بین برده بودند، چهار دستگاه سنگ شکن ما در آن جا گیر این ها افتاد سنگ شکن هم میدانید که وانت نیست که ما بتوانیم برداریم و فوری فرار کنیم بلکه دستگاهی است که روی زمین نصب میشود و چندین روز طول می کشد ما چنین کارهائی کردهایم واین را هم عرض بکنمکه من دراینمورد ناراحتی همه رادرک می کنم .مین هائی که آن جا کاشته میشد ،انفجارهائی که میشد برادران پاسداری که از بین می رفتند همه این بولدوزرها ولودرها وهمه این چیزهائی که از دست دادیم یکطرف یک قطره خون این ها که بدلیل نبودن اسفالت بوده است یکطرف ،اگر ما ادعا می کنیم که بخاطر خداکار می کنیم فرض مان براین است که تا حد توان مان سعی مان را کرده ایم اگر نتوانسته ایم خوب مسائلی بوده است که یک مقداری از آن مسائل را خدمت تان عرض کرده ام .
رئیس- متشکر،آقای یونس محمدی میتوانید ده دقیقه صحبت بفرمائید
محمودی- آقای هاشمی ! مطالبی را که ایشان در مورد قصر شیرین فرمودند بنده تأیید می کنم .
رئیس- آقای محمودی اظهارات ایشان رادر مورد قصر شیرین تأیید کردند.
یونس محمدی- بسم الله الرحمن الرحیم ،این قسمت از صحبتم را با درود بر رهبر عظیم الشأن انقلاب وبا درود برملت رزمنده و انقلابی ومسلمان ایران وبا درود برمجلس محترم وبا درود برشهدای گلگون کفن و بادرود برمردم رزمنده ومسلمان خرمشهر که 36 روز با دست خالی در برابر متجاوزین بعثی پایداری کردند .معمولا وقتی که علائم مرض در مریض پیدا میشود او را به دکتر میبرند ولی وقتی که مشرف به موت باشد دیگر نیازی به دکتر ندارد دراینجا میخواهم توجه مسوولین محترم را به نطق های پیش از دستور معطوف کنم که کم اهمیت جلوه ندهد . بنده در 26 مرداد در نطق پیش ازدستور وضعیت مرزی خرمشهر را تا حدودی گفتم وباز هم در همان روز درباره تخلیه بندر تذکر دادم ( در 26 مرداد) ولی چون وقت نیست ونمیتوان تمام آن را بخوانم یک قسمت هائی از آن را میخوانم . خرمشهر یک شهر مرزی است شهر بسیار حساسی است دروازه مملکت است در آن جا سپاه پاسدار باید با وسایل مجهز تامین شده باشد والی آخر که باید مرز تقویت بشود و پاسداران مجهز بشوند بعد مسأله دیگر از مسؤول محترم وزارت راه و ترابری میخواهم که خواهش کنم سری به بندر و گمرک خرمشهر بزند در آنجا 12 هزار کارگر و کارمند وجود دارد ماهانه 45 میلیون تومان از بودجه این مملکت آن جا مصرف میشود .توجه کند در انبارهای بندر اموال متروکه و اموال بلاصاحب بسیار فراوان وجود دارد ، شیشه های بسیار فراوان،یخچال ماشین هر چه بخواهید در آن جا هست این را نباید بگذاریم تلف بشود .این ها را باید کمیته ومسؤول امر توجه کند که مملکت ضرر نکند واین اموال رااز آنجا بیرون بیاورند ودر این جا خواهش میکنم از مسؤولین اجرائی که به نطق های پیش از دستور برادران توجه کنندچون ما به این ها استناد می کنیم .
مسألة دیگر مطالب روزنامه ها است ،این روزنامه ای است که در یکشنبه 23 شهریور منتشر شد . یک میگ عراقی دیگر سرنگون شد .دربارة جنگ با عراق ‹‹حمله عراق به پایگاه مرزی خرمشهر ››‹‹مرز شلمچه درخوزستان بسته شد ›› در یکشنبه 23 شهریور‹‹46نظامی عراقی در جنگ های دیروز کشته شدند ››‹‹لشکر 6 عراق در قصر شیرین وارد جنگ با نیروهای ایران شده است ›› 12 شهریور ‹‹ارتش عراق نیروهای خود را در مرز ایران تقویت کرد ››25 مرداد ‹‹تأسیسات نفتی عراق منفجر شد ››23 شهریور وباز الی آخر که این مطالب هست که مزدوران مصری ،اردنی ،بعثی سعودی در اطراف شهر خانقین عراق مستقر شدند در 12 شهریور،با توجه به این پیش بینی ها واین تذکر ات بنابراین علائم مرض دراین مریض پیدا بود . بنابراین باید او را به دکتر ببریم نه این که لحظه جان کندن او را به دکتر ببریم که همان جا زیردست دکتر بمیرد ویا به دکتر نرسیده بمیرد . بنابراین با توجه به این مسائل وبا توجه به این که از 5/4/ دقیقاً از تیرماه هواپیماهای اکتشافی عراق هر روزه و هر شب بر روی شهرهای خوزستان می آمدند و پدافند ضد هوائی ما به آن ها شلیک میکرد وبا توجه به وضعیت خرمشهر چرا در آن زمان این همه کشتی باید به خرمشهر بیاید .
مسألة دیگر این که صد واگن پر از وسایل آماده خروج که چهل تای آن ها خارج شد و آمد در ایستگاه راه آهن خونین شهر و فقط یک دیزل میخواست که این بیاید وبه اهواز برسد چند کیلومتر اگر خارج میشد این همه بار از بیننمیرفت .صد واگن پر از اموال مملکت از بین رفت . در خرمشهر با توجه به نقشه جغرافیائی کانالی وجود دارد عمود براروند رود وعمود بر کارون بنام کانال عضدی که پل خرمشهر برروی آن است خیلی راحت میشد لنج ها را و دوبه ها را توی آن کانال بیاوریم و برویم در بهمن شیر وکارون آن ها را تخلیه کنیم ومتأسفانه اینهم نشد .واما ما می بینیم که در این زمان در بخش نامه ای که معاون وزارت راه و ترابری می کند در 31/6/ شمارة /6342/3/5 بخشنامه میکند والبته در 23/6/ هم خبشنامه و تلفن گرام میشود که این بندر باید تخلیه بشود واین را میخوانم که نوشته است :
با توجه به جو فعلی و حساس موجود در جنوب کشور بویژه در بندر خرمشهر که امکان نفوذ عوامل بیگانه ،بعث عراق و ضد انقلاب در اماکن بندری ،بندر مذکور که مقدار معتنابهی کالای تجاری وجود دارد می باشد واز آن جائی ک سازمان بنادر و کشتیرانی حافظ کالاهای موجود در بنادر کشور است وبه منظور کمک ویاریسازمان در این موقعیت حساس خواهشمند است دستور فرمائی بهرطریق ممکن ضمن دست یابی و تماس با صاحبان کالا ترتیبی اتخاذ نمایند که حتی المقدور نسبت به انجام تشریفات ترخیص و حمل کالاهای متعلقه تسریع نمایند در غیر این صورت سازمان ناگزیر است به منظور حفظ سرمایه های ملی و بیت المال با همکاری گمرک ایران کالاهای موجود را به گمرک اهواز ویا سایر گمرک خانه های دیگر پاساوان نماید یعنی ترانزیت داخلی ضمناً مرانب قبلا در این زمینه به گمرک ایران وبندر خرمشهر وسایر مقامات استان خوزستان از جمله استانداری بموجب تلفن گرام شماره 3577/1 مورخ 23/6/ اعلام گردیده است با آن همه پیش بینی ها ببینید در 23/6/ راه شلمچه بسته میشود ودشمن دارد نفوذ میکند ودهات مرزی خونین شهر تخلیه میشود با اینهمه در این زمان که این مسائل اتفاق می افتد این بخش نامه میشود .با توجه به مجموعه قوانین و مقررات گمرکی بنادر کشتریانی ،دریای ،ترانزیت در صفحه 417 فصل سوم ترانزیت داخلی مادة /122 تبصرة آن :
در نقاطی که ادارات سازمان بنادر و کشتیرنی وجود دارد حمل کالا تحت عنوان ترانزیت داخلی اداری موضوع تبصرة /2 مادة /18 قانون امور گمرکی در هر مورد باموافقت قبلی اداره بندر محل انجام خواهد گرفت بنابراین ،این همه را بررسی میکنیم ،می بینیم که در این مسأله قصور شده است البته ،این را من میخواهم عنوان کنم که مکتب مااین را میگوید ‹‹یک مؤمن از یکجا دوبارنیش زده نمیشود ›› واین لااقل هشداری باشد و عامل بیداری ماباشد .وعامل آگاهی ماباشد که لااقل در موراد دیگر این همه ضرر نکنیم .ودر مورد بنادر دیگر ،که کالا در آنجا وجود دارد .من دیگر عرضی ندارم والسلام علیکم ورحمت الله و برکاته .
رئیس- بهر حال شما میخواهید به کمیسیون برود یا قانع هستید .
یونس محمدی- بلی،تقاضا میکنم که به کمیسیون برود که بهتر بررسی بشود چون موضوع اموال مملکت ، وموضوع شخصی نیست ،مسألة اموال و بیت المال مملکت در میان هست وباید به کمیسیون برود .
رئیس- بسیار خوب،پس برای رسیدگی به کمیسیون ارسال میشود .سؤال دیگری که امروز دردستور هست سسؤال خانم اعظم طالقانی از آقای وزیر کشاورزی است . که چون آقای وزیر کشاورزی در مسافرت هستند به هفته آینده موکول میشود ویک برنامه دیگری در دستور داریم و آن لایحه ای است که معاون پارلمانی وزارت امور اقتصادی و دارائی هم تشریف آورده اند ولی متأسفانه وقت تمام شدهاست و فقط چند دقیقه وقت داریم که اسامی غائبین را میخوانیم ضمناً درباره موضوعی که باید هفته آینده رسیدگی کنیم تذکری میدهم و آن در مورد نطقهای قبل از دستور است که نوبت گذاری کردیم و دارد تمام میشود ودر هیأت رئیسه هم مطرح شده است .الان دو طریق برای ما مطرح است : یکی اینکه در این فاصله تا تصویب آئین نامه آینده مان،برگردیم به همان شیوه اول یعنی آقایانی که میخواهند سخنرانی بکنند صبح زود تشریف بیاورند ونوبت بگیرند
وشیوه دوم اینکه همان شیوه قبلی راادامه بدهیم ویک دور دوباره …
عده ای از نمایندگان – آقای هاشمی همان شیوه قبلی را ادامه بدهید .(همهمه نمایندگان )
رئیس- حالا به هر شکلی .من فقط مطرح کردم که آقایان در ظرف این دو سه روز…در مورد این موضوع فکر بکنند .هفته آینده این رادر دستور میگذاریم تا برای برنامه آینده مان کسب تکلیف بکنیم .لطفاً اسامی غائبین ،خوانده بشود .منشی(قائمی )- بسم اله الرحمن الرحیم ،صورت اسامی غائبین جلسه روز پنجشنبه مورخ 3/2/1360 (امروز )
غائبین غیر موجه :آقایان-پورمیرغفاری از تبریز- حسن لاهوتی از رشت – ابراهیم حبیبی از تهران – مهدی جعفری از کازرون – کرمی ازدشت آزادگان – محمد علی منتظری از نجف آباد- بابا صفری از برخوار- کیان ارثی از فریدن – امین سازگار نژاد از سروستان – محمد شجاعی از زنجان .
غائبین غیر موجه جلسه روز سه شنبه مورخ 2/2/1360.
آقایان – محمد شجاعی از زنجان – محمد علی منتظری از نجف آبد – ابراهیم حبیبی از تهران – حسن لاهوتی از رشت – پورمیرغفاری از تبریز.
ضمناً تأخیر ورود در جلسه براساس هشت وربع کم د رپرونده منعکس هست .
12- پایان جلسه و تاریخ تشکیل و دستور جلسه آینده
رئیس- جلسه بعدی مان روز یکشنبه ساعت هفت ونیم صبح خواهد بود ودستور جلسه بقیه آنچه که از این جلسه مانده است و دستور هفتگی که بعداً اعلام خواهیم کرد . جلسه ختم میشود .
(جلسه در ساعت یازده و پنجاه و پنج دقیقه پایان یافت )
رئیس مجلس شورای اسلامی - اکبر هاشمی رفسنجانی