اعظم طالقانی

گزارش "مهر" از مراسم يادبود آيت الله طالقاني در حسينيه ارشاد/ امروز نيازمند انديشه هاي سياسي طالقاني هستيم

گزارش "مهر" از مراسم يادبود آيت الله طالقاني در حسينيه ارشاد/ امروز نيازمند انديشه هاي سياسي طالقاني هستيم

مراسم بيست و هفتمين سالروز درگذشت آيت الله سيد محمود طالقاني عصر پنجشنبه با حضور جمعي از فعالان سياسي و اعضاي خانواده وي در حسينيه ارشاد برگزار شد.

 

به گزارش خبرنگار سياسي مهر، در ابتداي اين مراسم مهندس عزت الله سحابي از فعالان گروه موسوم به ملي-مذهبي با قرائت متني به تجليل از آنچه كه "جريان نوگرايي اسلامي" توصيف مي كرد، پرداخت.

وي در بخشي از سخنانش گفت : جريان نوگرايي اسلامي از سيدجمال الدين اسدآبادي آغاز مي شود و در دوران مشروطيت و نهضت تنباكو و نهضت ملي شدن صنعت نفت و انقلاب سال 57 حضور و استمرار دارد.

سحابي تصريح كرد : تشيع علوي به قدرت نمي انديشد ما قصد نداريم از حدود و خط مرزهاي قانوني پاي فراتر گذاريم.

اين فعال سياسي كه نمايندگي مردم تهران در نخستين دوره مجلس شوراي اسلامي را برعهده داشت، ويژگي مهم آيت الله طالقاني را"بي پروا بودن و برخورد خشن با گردنكشان و مستبدان" و "تواضع و فروتني و محبت در برابر توده مردم و ضعيفان" توصيف كرد.

جريان نوگرايي اسلامي از سيدجمال الدين اسدآبادي آغاز مي شود و در دوران مشروطيت و نهضت تنباكو و نهضت ملي شدن صنعت نفت و انقلاب سال 57 حضور و استمرار دارد

 محمد توسلي، عضو شوراي مركزي نهضت آزادي ديگر سخنران اين مراسم بود، وي شخصيت و انديشه هاي آيت الله طالقاني را به "انديشه سياسي، انديشه فرهنگي، انديشه اجتماعي و مساله شوراها" طبقه بندي كرد و در مورد هريك به تفضيل سخن گفت.
وي به نقل از مهندس بازرگان گفت: طالقاني با اينكه آخوند بود، اما رفتار و سلوكش با ديگر روحانيون متفاوت بود، مدارا و تسامح روح رفتار سياسي آيت الله طالقاني بود.

به گزارش مهر، توسلي "مدارا" را پيش نياز تشكيل جامعه مدني خواند و گفت: بازگشت به قرآن كه آموزه مهم طالقاني است، زيرساخت  فعاليت هاي اجتماعي-سياسي نوگرايان ديني محسوب مي شود.

رئيس دفتر سياسي گروه نهضت آزادي در بخش ديگري از سخنانش ، ضمن انتقاد از آنچه كه ترويج خرافات مذهبي  توسط رسانه هاي حكومتي، خواند، گفت: ترويج خرافات باعث دين گريزي جوانان شده است.

توسلي خاطر نشان كرد: طالقاني همواره با استبداد مبارزه مي كرد، وي بعد از كودتاي 28 مرداد دو كار كليدي انجام داد كه در تاريخ ماندگار شد، اول تدوين كتاب "اسلام و مالكيت" و دوم انتشار و ترجمه كتاب مرحوم نائيني.

وي با انتقاد از عملكرد دولت نهم در بخش هاي مختلف گفت: دولت احمدي نژاد به احزاب  و نهادهاي مدني بي توجهي كرده است و بررسي كارنامه آن نشان مي دهد كه برخلاف وعده هاي داده شده، شكاف طبقاتي در دوره دولت نهم افزايش پيدا كرده است.

به گزارش مهر، اين فعال سياسي ضمن اشاره به عضويت مرحوم طالقاني در نهضت آزادي گفت: عضويت طالقاني در يك حزب سياسي، يك عمل انقلابي بود و متاسفانه كمتر كسي از روحانيون پيدا مي شود كه به عنوان يك عضو ساده و با يك حق راي، در نهادهاي مدني عضو شود.

وي همچنين مدعي شد: آيت الله طالقاني به همراه هفت نفر از اعضاي مجلس خبرگان قانون اساسي به اصل ولايت فقيه راي منفي داده بود.

عضويت طالقاني در يك حزب سياسي، يك عمل انقلابي بود و متاسفانه كمتر كسي از روحانيون پيدا مي شود كه به عنوان يك عضو ساده و با يك حق راي، در نهادهاي مدني عضو شود

شهردار تهران در دوره دولت موقت ضمن اشاره به پيروزي آبادگران در انتخابات دور دوم شوراها گفت: بسياري از مردم شهرهاي بزرگ با شركت نكردن در انتخابات شوراهاي دوم، خودزني سياسي كردند و اين باعث شد جمعي ناشناخته با استفاده از امكانات نهادهاي عمومي، از امكانات شهر تهران استفاده كنند و بتوانند بعدها مجلس و قوه مجريه را هم در اختيار بگيرند. وي ابراز اميدواري كرد در انتخابات آتي شوراها، مردم اين تجربه را تكرار نكنند.

توسلي گفت : امروز در تمامي عرصه هاي سياسي ، نيازمند انديشه سياسي طالقاني هستيم.

به گزارش مهر، سخنران بعدي مراسم ، هدي صابر از ديگر فعالان گروه موسوم به ملي-مذهبي بود، وي در بخشي از سخنانش با اشاره به تلقي هاي متفاوت از خقلت انسان و اختيار و آزادي بشر گفت: خدا مشاركت طلب است، خدا دم به دم جهان را تغيير مي دهند تا بشر را در اداره جهان مشاركت دهد، خدا انسان را مي آفريند ، امكانات مي بخشد،آنگاه برمي گزيند و ميدان مي دهد.

چرا بايد از جنبش دانشجويي ايران با آن سابقه درخشان، كساني بيرون بيايند كه بروند از بيگانگان تمناي آزادي كنند؟ 

عضو شوراي نويسندگان نشريه "ايران فردا" با اشاره به تجربه طالقاني گفت: اقشار سنتي زحمات زيادي كشيدند كه جاي تقدير دارد اما فعاليت هاي طالقاني از جنس ديگري بود. صابر در بخش ديگري از سخنانش آموزه هاي مرحوم طالقاني در سالهاي دهه 20 و 30 را درخشان و باعث ايجاد نسل هاي مبارز و آگاه توصيف كرد.

 وي با اشاره به سفر برخي عناصر سياسي به  ايالات متحده و ديدار آنها با مقامات آمريكايي گفت:  از آموزش نسل دهه شصت چه بيرون آمد؟ چرا بايد از جنبش دانشجويي ايران با آن سابقه درخشان، كساني بيرون بيايند كه بروند از بيگانگان تمناي آزادي كنند؟ نسل فعلي آموزگاري مثل طالقاني ندارد.

اين فعال سياسي اظهار داشت : اگر آزادي نباشد، انسان برده در دست قدرتهاي شيطاني خواهد شد.


در ادامه اين مراسم، اعظم طالقاني، فرزند مرحوم آيت الله طالقاني هم به ايراد سخنراني پرداخت، وي در بخشي از سخنانش  گفت : مرحوم طالقاني به جاي تاكيد بر واژه " پرهيزكاري" به "پرواگيري" اشاره مي كرد.

در پايان مراسم طه حجازي، قطعه شعري را در رثاي مرحوم آيت الله طالقاني قرائت كرد.

  

در حاشيه:

- مراسم شب گذشته، سومين مجلس يادبود مرحوم آيت الله طالقاني در بيست و هفتمين سالگرد درگذشت وي بود. يك مجلس يادبود در روستاي زادگاه او در طالقان برگزار شد، مجلس دوم به همت مركز اسناد انقلاب اسلامي در مجلس هدايت (مسجدي كه مرحوم طالقاني در آن جلسات تفسير قرآن برپا مي كرد) برگزار شد و مجلس سوم ، همين مراسم در حسينيه ارشاد بود.

- در حياط حسنييه ارشاد، مراسم جشن عاطفه ها در حال برگزاري بود و بعضا تداخل مراسم يادبود با مراسم جشن عاطفه ها حاشيه هاي جالبي را مي آفريد!

- حسين كاشفي ، هادي قابل از اعضاي شاخص حزب مشاركت ، انصاري راد(نماينده نيشابور در مجلس ششم)،  محسن كديور، يوسفي اشكوري، بسته نگار(داماد مرحوم طالقاني) نيز از جمله ميهمانان مراسم بودند.

- تعداد شركت كنندگان در اين مراسم نسبت به سالهاي قبل، كاهش محسوسي داشت، به خصوص حضور جوانان.

- به محض شروع سخنراني محمد توسلي از اعضاي نهضت آزادي، خسرو سيف و ساير اعضاي حزب ملت ايران، جلسه را ترك كردند. همين حركت را  فريبرز رئيس دانا به همراه همفكران خود در هنگام آغاز سخنراني هدي صابر انجام دادند و از جلسه خارج شدند، اختلافات شديد سياسي و عقيدتي بين اين گروهها دليل اين خروج هاي نامتعارف بود!

  

- محمد توسلي در بخشي از سخنانش كه به ترويج خرافات مذهبي اشاره داشت، گفت : من خودم از راديو معارف شنيدم كه آقايي مي گفت قرآن، امام پانزدهم ماست!

- هدي صابر سخنان خود را با اين عبارت شروع كرد:به نام خدا، با سلام به مردم، درود بر ايران و با ياد آزادي!
 وي همچنين گفت : هيچ يك از مسببين حادثه سال 54 – ماركسيست شدن برخي از از اعضاي سازمان مجاهدين- از شاگردان طالقاني در مسجد هدايت نبودند و اسلام را از طالقاني نياموخته بودند.

- صابر در بخشي از سخنراني اش كه به شيوه ادبي تنظيم شده بود، گفت : خدا پاسبان چهارراه تاريخ نيست!

- به جز چند خبرنگار داخلي، هيچ خبرنگارخارجي در مراسم حضور نداشت. خبرنگاران باشگاه خبرنگاران جوان صداوسيما نيز در اين مراسم حضور داشتند.